Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Ķīna draud ar sankcijām pret ASV uzņēmumiem, kas piegādās ieročus Taivānai

© F64 Photo Agency

Ķīna piektdien paziņojusi, ka vērsīs sankcijas pret tiem ASV uzņēmumiem, kas iesaistīsies bruņojuma piegādēs Taivānai, kura noslēgusi līgumu ar savienotajām valstīm par ieroču iegādi 2,2 miljardu dolāru vērtībā.

"ASV ieroču pārdošana Taivānai ir smags starptautisko tiesību un starptautisko attiecību pamatnormu pārkāpums," tīmeklī izplatītajā paziņojumā norādījis Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

"Lai nodrošinātu savas nacionālās intereses, Ķīna vērsīs sankcijas pret tiem ASV uzņēmumiem, kas piedalīsies šajā ieroču pārdošanā Taivānai," teikts paziņojumā.

Šis bruņojuma piegādes līgums ir pirmais tāda apjoma darījums starp ASV un Taivānu pēdējo desmitgažu laikā, un tas noslēgts brīdī, kad Pekinas un Vašingtonas attiecības jau tā ir īpaši saspringtas, abām valstīm iesaistoties savstarpējā tirdzniecības karā.

Pekina Taivānu joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, un paudusi apņēmību panākt tās atkalapvienošanos ar kontinentālo Ķīnu, nepieciešamības gadījumā lietojot arī militāru spēku.

Komunistiskā Ķīna izdara spiedienu uz jebkuru valsti, kas izrāda gatavību sniegt Taivānai diplomātisko atzīšanu.

Nedēļas sākumā Pekina paziņoja, ka, izmantojot diplomātiskos kanālus, izteikusi Vašingtonai stingru protestu par iecerēto ieroču, tostarp tanku un zenītraķešu piegādi Taivānai.