Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Indija atbild: paaugstina tarifus vairāku preču importam no ASV

© Reuters/Scanpix

Indija paaugstinājusi muitas tarifus vairāku ASV produktu importam, šādi atspēlējoties par ASV lēmumu šomēnes atcelt vairākas Indijai piešķirtās privilēģijas tirdzniecības jomā.

Paaugstinātie muitas tarifi stājas spēkā no šodienas un attiecas uz 28 veidu produktiem, kas tiek ražoti ASV vai eksportēti no ASV, tostarp āboliem, riekstiem un lēcām, paziņojusi Indijas valdība.

Indija par muitas tarifu palielināšanu paziņoja jau 2018.gada jūnijā, reaģējot uz ASV lēmumu paaugstināt tarifus tērauda un alumīnija importam, bet vairākkārt atlika lēmuma stāšanos spēkā.

Indijai un ASV ir ciešas divpusējās attiecības, taču Vašingtona jau sen pārmet Indijai, kā tā ir augstu tarifu valsts, kas ierobežo piekļuvi savam milzīgajam tirgum.

ASV prezidents Donalds Tramps no 5.jūnija atcēla Indijai piešķirtās privilēģijas Vispārējās atvieglojumu sistēmas ietvaros. Indija bija vislielākā labuma guvēja no šīs sistēmas, kas atļāva eksportēt uz ASV bez ievedmuitas preces par summu līdz 5,6 miljardiem ASV dolāru (4,94 miljardiem eiro).

Indija pauda nožēlu par šādu ASV lēmumu un solīja aizstāvēt savas intereses.