Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Krievija laiž klajā monētu par godu Krimas aneksijai; tās vērtība atbilst 0.07 eiro

© SCANPIX

Krievijas Centrālā banka laidusi klajā jaunu monētu, pieminot starptautiskās sabiedrības neatzīto un nosodīto Krimas aneksiju.

Uz jaunās piecu rubļu monētas attēlots Krimas jeb Kerčas šauruma tilts un Krimas pussalas kontūra. Monētas vērtība atbilst 0,07 eiro.

Krievija laidusi klajā divus miljonus šādu monētu.

2015.gadā - gadu pēc Krimas okupācijas - Krievijas Centrālā banka laida klajā 200 rubļu banknoti, lai atspoguļotu "Krievijas tautas vēlmi redzēt šos simbolus uz banknotēm," norādīja bankas vadītāja. Toreiz Krimas tēma tika izraudzīta aptaujā internetā.

19 kilometrus garais tilts pāri Kerčas šaurumam tiek uzskatīts par garāko Eiropā. Tilta būvniecība izmaksāja 228 miljardus rubļu (aptuveni trīs miljardus eiro) un tas tika pabeigts pērnā gada maijā - sešus mēnešus pirms termiņa.

Pirms tilta pabeigšanas no Krievijas puses Krimas pussalai bija iespējams piekļūt tikai ar kuģiem un prāmjiem.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.