Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Bezvienošanās "Breksita" gadījumā tiks atcelti tarifi vairumam preču importa

© AP/ SCANPIX

Lielbritānija samazinās importa tarifus gadījumā, ja valsts no Eiropas Savienības (ES) izstāsies bez vienošanās, un nepiemēros muitas pārbaudes uz robežas ar Īriju, trešdien paziņoja valdība.

Jaunajā sistēmā, kas spēkā stāsies bezvienošanās "Breksita" gadījumā, tarifi tiks saglabāti, taču samazināti atsevišķiem lauksaimniecības produktiem, lai aizsargātu Lielbritānijas ražotājus.

Šī sistēma paredzēta, lai izvairītos no ES importa cenu pieauguma patērētājiem un piegādes tīklu traucējumiem, un tai paredzēta pagaidu ieviešana līdz 12 mēnešiem, kuru laikā norisināsies pārrunas par pastāvīgāku sistēmu.

"Ja mēs ES pametīsim bez vienošanās, mēs vairumu mūsu importa tarifu samazināsim līdz nullei, taču saglabāsim tarifus sensitīvām nozarēm," skaidro Lielbritānijas tirdzniecības politikas ministrs Džordžs Holingberijs. "Šī līdzsvarotā pieeja palīdzēs atbalstīt britu darbavietas un izvairīties no iespējamiem cenu kāpumiem, kas vissmagāk skartu nabadzīgākās mājsaimniecības."

Tarifi liellopu, jēra, putnu un cūkgaļas, kā arī atsevišķu piena produktu importam tiks samazināti, taču vairumā gadījumu saglabāti.

Tikmēr automašīnu nozarē autoražotājiem, kas ir atkarīgi no ES piegāžu tīkliem, netiks piemēroti papildu tarifi no ES importētām rezerves daļām, taču tarifi tiks piemēroti importētiem automobiļiem.

Jaunā sistēma netiks piemērota valstīm, ar kurām Lielbritānijai jau ir brīvās tirdzniecības līgumi, un aptuveni 70 attīstības valstīm, kam ir preferenciāla piekļuve britu tirgum.

Lielbritānijas valdība arī norādīja, ka nepiemēros tarifu režīmu un muitas pārbaudes precēm, kas tiek transportētas caur sauszemes robežu no Īrijas uz Ziemeļīriju.