Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Protesti pret reformām transporta jomā izraisa sastrēgumu uz autostrādes starp Franciju un Beļģiju

© Scanpix

Uz autostrādes starp Franciju un Beļģiju pirmdien izveidojās liels sastrēgums, Beļģijas arodbiedrībai protestējot pret Eiropas Savienības (ES) reformām, kas skars kravas mašīnu un autobusu šoferus.

Policijas sniegtā informācija liecina, ka satiksme bloķēta aptuveni pusotru stundu vairāku kilometru garumā, jo arodbiedrība sarīkojusi protestus Rietumflandrijā.

Arodbiedrības vadītāja vietnieks sacīja, ka sastrēgumu esot izraisījusi policija, un norādīja, ka trīs citās protestu vietā Beļģijā satiksme nav bloķēta.

Arodbiedrība ietilpst Eiropas Transporta darbinieku federācijā (ETF), kas iestājusies pret ierosinātajām ES reformām, kas var samazināt atpūtas laiku kravas mašīnu un autobusu šoferiem.

Eiropas Parlamentā (EP) reformas tiks apspriestas ceturtdien, un ETF amatpersonas paziņoja, ka līdz tam, iespējams, protesti tiks sarīkoti arī Francijā un Nīderlandē.

Amatpersonas atklāja, ka arī Itālijā arodbiedrības ir gatavas streikot, ja parlamenta transporta komiteja atbalstīs lielāko daļu jauno noteikumu.

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi reformas, kas dotu darbadevējiem lielāku ietekmi, sastādot šoferu grafikus.

"Ja tas nozīmē garākas stundas un mazāku atpūtu, tad tas ir liels risks drošībai uz ceļiem un šoferu veselībai," norādīts ETF mājaslapā.

ETF piebildusi, ka jaunie noteikumi grautu principu par vienlīdzīgu samaksu par vienādu darbu vienā valstī šoferiem, kas strādā pāri robežām.