Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

OPEC vienošanās ceļ naftas cenas

© Reuters/Scanpix

ASV biržu indeksi piektdien kritās, neziņai par ASV-Ķīnas tirdzniecības karu izraisot jaunu akciju izpārdošanu, savukārt OPEC vienošanās par jēlnaftas ieguves apjoma samazināšanu pacēla naftas cenas.

Volstrītas indeksi kritās par vairāk nekā 2%, noslēdzot tirgus sliktāko nedēļu kopš marta.

Eiropas un Āzijas akciju tirgos bija dažādas tendences. Londonas, Parīzes un Tokijas biržu indeksi palielinājās, bet Honkongas un Frankfurtes biržu indeksi mēreni samazinājās.

Ziņojums par ASV nodarbinātību sākotnēji izraisīja kāpumu Volstrītā, jo palielināja iespējamību, ka ASV Federālā rezervju sistēma varētu drīz ieturēt pauzi procentlikmju celšanā.

Kāpumu drīz nomainīja kritums pēc Baltā nama tirdzniecības padomnieka Pītera Navarro intervijas CNN, kurā viņš uzsvēra, ka ASV pacels tarifus Ķīnas precēm, ja netiks panākta vienošanās.

Investorus satrauc arī Ķīnas uzņēmuma "Huawei Technologies" finanšu direktores aizturēšana Kanādā un ASV pieprasījums viņu izdot tiesāšanai par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

"Tirgus savā ziņā iekrīt atpakaļ mūsu interpretācijā par to, kur mēs esam ASV-Ķīnas tirdzniecības karā," teica "B. Riley FBR" galvenais tirgus stratēģis Ārts Hogans.

Viņš piebilda, ka "Huawei" finanšu direktores arests apslāpējis cerību par ASV un Ķīnas ātru vienošanos.

Navarro vēlāk intervijā telekanālam CNBC sacīja, ka akciju tirgus nestabilitāte atspoguļo augstāku procentlikmju ietekmi vairāk nekā Trampa tirdzniecības politiku.

"Es tiešām domāju, ka ir aplams naratīvs vainot visā šajā nestabilitātē politiku pret Ķīnu. Tirdzniecība ir ļoti neliela daļa no visas mūsu ekonomikas," teica Navarro.

Naftas cenas pieauga pēc tam, kad OPEC dalībvalstis un 10 citas naftas ieguvējvalstis piektdien vienojās samazināt ieguves apjomu par 1,2 miljoniem barelu dienā.

Lai gan šis samazinājums ir lielāks, nekā bija gaidāms, daži analītiķi atzina, ka naftas cenas vēl arvien var būt pakļautas kritumam.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru saruka, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu nemainījās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 1,12 dolāriem līdz 52,61 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 1,61 dolāru līdz 61,67 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien kritās par 2,2% līdz 24 388,95 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 2,3% līdz 2633,08 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 3,1% līdz 6969,25 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien pieauga par 1,1% līdz 6778,11 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,2% līdz 10 788,09 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,7% līdz 4813,13 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien pieauga no 1,1374 līdz 1,1406 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2781 līdz 1,2742 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu nemainījās un bija 112,68 jenas par dolāru.