Kampars ar "Gazprom" vadību pārrunās dabasgāzes iepirkuma nosacījumus Latvijai

konomikas ministrs Artis Kampars (JL) šodien tikšanās laikā ar Krievijas koncerna "Gazprom" vadību pārrunās dabasgāzes iepirkumu nosacījumus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ekonomikas ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Tikšanās notiks "Gazprom" biroja Rīgā atklāšanas laikā.

Kampars uzskata, ka gāzes apgādes jomā Latvija un faktiski arī viss Baltijas reģions ir izolēts un pilnībā atkarīgs tikai no viena piegādātāja - "Gazprom". Dabasgāzes tarifa būtiskākā sastāvdaļa ir dabasgāzes iepirkuma cena.

"Latvijas valstij nav līgumattiecību ar Krieviju par dabasgāzes piegādi, šādas līgumattiecības pastāv starp "Gazprom", "Itera Latvija" un AS "Latvijas Gāze". Līdz ar to valdība nevar tiešā veidā ierosināt līgumu izmaiņas, jo nav šo līgumu dalībniece. Taču kopš 2009.gada beigām tiek strādāts pie tā, lai tiktu pārslēgti attiecīgie līgumi ar "Gazprom", kā rezultātā patērētājiem varētu nodrošināt zemākas gāzes cenas," stāsta Kampars.

Jau pagājušā gada nogalē notika Kampara sarunas gan ar "Gazprom" pārstāvniecības Latvijā, gan Krievijas vēstniecības vadību par dabasgāzes piegādes līgumu maiņu. Šis jautājums tika pārrunāts arī Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas Ekonomisko jautājumu darba grupas sēdē šā gada 29.aprīlī, kā rezultātā pēc Latvijas puses ierosinājuma sēdes protokolā tika iekļauts aicinājums gāzes kompānijām izskatīt dabasgāzes piegādes jautājumus 2011.gadā.

Tāpat šo jautājumu Ekonomikas ministrija pārrunājusi ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, kas šī gada pavasarī jau nosūtījusi "Latvijas Gāzei" vēstuli ar aicinājumu sākt sarunas ar dabasgāzes piegādātājiem par dabasgāzes iepirkuma cenas piesaistes formulas pārskatīšanu, lai samazinātu dabasgāzes cenas atkarību no naftas produktu cenu svārstībām, atspoguļojot faktisko stāvokli un konkurences līmeni Eiropas dabasgāzes tirgū.

Jau ziņots, no 1.jūlija Latvijā dabasgāzei tiek piemērots akcīzes nodoklis.

Akcīzes nodokli dabasgāzei aprēķinās pēc šādām likmēm: izmantošanai par kurināmo - 15,6 lati par 1000 kubikmetru, bet izmantošanai par degvielu - 70 lati par 1000 kubikmetru.

Iepriekš Saeimas pieņemtie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" gan paredz neaplikt ar akcīzes nodokli dabasgāzi, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, kā arī rūpnieciskās ražošanas procesos.

Papildus jau iepriekš paredzētajiem atvieglojumiem Saeima atbrīvoja no aplikšanas ar akcīzes nodokli dabasgāzi, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, tostarp kombinētās iekārtās, kas ražo elektroenerģiju un siltumenerģiju. Akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā par dabasgāzi, kuru izmanto rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbībai un ražošanas telpu tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai.

No šodienas aizstāta akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksas sistēma lauksaimniecības produkcijas ražotājiem (zemniekiem) ar dīzeļdegvielas iegādi no akcīzes preču noliktavām un degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietām bez akcīzes nodokļa, tas ir, piemērojot akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Atbilstoši likumam, lai veiktu darbības ar dabasgāzi, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, nepieciešams saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai.

Lai piemērotu atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu dabasgāzei, nav nepieciešams iesniegt akcīzes nodokļa nodrošinājumu kā, piemēram, darbībām ar naftas produktiem.

Patlaban vienīgais energoapgādes komersants, kuram ir tiesības piegādāt dabasgāzi gala lietotājam Latvijas teritorijā, ir AS "Latvijas Gāze", un Latvijā ir aptuveni 385 000 mājsaimniecību, kuras izmanto dabasgāzi tikai un vienīgi ēdiena gatavošanai.

No 1.jūlija līdz 2011.gada 30.jūnijam tiek noteikts jaunās sistēmas dīzeļdegvielas iegādes limita periods, kur vienā saimnieciskajā gadā (no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam) rēķina 100 litru dīzeļdegvielas par katru pretendenta atbalstam deklarēto hektāru.

Savukārt ar 2011.gada 1.jūliju - vienā saimnieciskajā gadā - no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam - rēķinās 100 litru dīzeļdegvielas par katru pretendentam atbalstam deklarēto hektāru.

Svarīgākais