ES valstu līderi vienojas par baņķieru prēmiju izmaksu ierobežošanu

nauda © skanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi Briselē notiekošajā samitā vienojās par kopēju nostāju nākamajā nedēļā paredzētajā G20 valstu vadītāju sanāksmē noteikt ierobežojumus baņķieru prēmiju izmaksai un paziņoja, ka vēlas iegūt vairāk pierādījumu par recesijas perioda tuvošanos beigām, pirms pārtraukt ekonomikas stimulēšanai paredzēto pasākumu īstenošanu.

Viņi brīdināja par bezrūpību attiecībā uz trauslo ekonomikas atlabšanu, bet daži aicināja G20 valstis veidot jaunu plānu globālās ekonomikas līdzsvarošanai.

27 bloka dalībvalstis arī vienojās, ka bagātajām ekonomikām jaunattīstības valstīm vajadzētu piešķirt pat līdz septiņiem miljardiem eiro (4,9 miljardiem latu) gadā, lai palīdzētu cīnīties ar klimata izmaiņām, kā arī uzsvēra nepieciešamību apkarot apjomīgo prēmiju izmaksu finanšu kompānijās.

"Mums ir nepieciešams rīkoties, ir laiks pateikt - mums pietiek. Es ceru, ka šovakar [ceturtdienas vakarā] mēs varam teikt, ka prēmiju burbulis ir pārsprādzis," sacīja Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts.

ES valstu līderi ceturtdien vienojās, ka prēmijām vajadzētu atspoguļot baņķieru ilgtermiņa panākumus un ierobežojumus vajadzētu ieviest visās G20 valstīs, pretējā gadījumā nosakot iespējamas sankcijas.

Viņi arī piekrita, ka finanšu institūciju valdei vajadzētu pārraudzīt izmaksāto prēmiju apjomu un iesaistīto risku, bet prēmijām jābūt ierobežotām vai nu līdz noteiktai daļai no kopējā atalgojumu, vai bankas apgrozījuma vai peļņas.

Savukārt, ja bankas darbība pasliktinātos, izmaksātās prēmijas varētu tikt atgūtas.

Tāpat vairākas G20 valstu amatpersonas ceturtdien pavēstīja, ka pagaidām ir pāragri pārtraukt ekonomikas stimulēšanas pasākumu īstenošanu, kas valstīm izmaksājuši triljoniem dolāru nodokļu maksātāju naudas.

"Es domāju, ka [ES valstu] līderi piekritīs, tāpat kā to darīja finanšu ministri, ka ir pāragri atcelt šos pasākumus, taču ir nepieciešams domāt par izejas stratēģijas veidošanu," norādīja Kremļa padomdevējs Arkādijs Dvorkovičs.

Tajā pašā laikā Zviedrijas premjers uzsvēra, ka ir pienācis laiks, lai pasaules līderiem atgādinātu par globālo sasilšanu, pirms decembrī Kopenhāgenā gaidāmajām starptautiskajām klimata sarunām.

ES līderi ceturtdien vienojās aicināt G20 valstis atrast līdz pat septiņiem miljardiem eiro gadā, ko piešķirt attīstības valstīm cīņā ar klimata izmaiņām.

Šie līdzekļi palīdzētu nabadzīgajām valstīm samazināt kaitīgo izmešu daudzumu, pielāgoties iespējamiem ražas zudumiem un nodrošināt jaunus ūdens avotus.

Kā ziņots, daļa valsts palīdzību saņēmušo banku globālās ekonomikas krīzes laikā vēl joprojām turpina baņķieriem izmaksāt apjomīgas prēmijas, izraisot sabiedrības sašutumu Eiropas un citās pasaules valstīs, kā arī kļūstot par galveno apspriedes tēmu 24.-25.septembrī Pitsburgā gaidāmajā G20 samitā.

Svarīgākais