Īrijā visbiežāk pabalsti atteikti poļiem, latviešiem un lietuviešiem

Īrijas dienesti pagājušajā gadā kā nepamatotus noraidījuši 9200 pieteikumus pēc sociālajiem pabalstiem, no kuriem liela daļa nākusi no Polijas, Latvijas un Lietuvas valstspiederīgajiem, vēsta Īrijas laikraksts "Tribune".

Kā informēja Īrijas Sociālo un ģimenes lietu departaments, pagājušajā gadā noraidīto pieteikumu skaits pieaudzis par 70%, salīdzinot ar 2008.gadā noraidītajiem 5496 pieteikumiem.

Pieteikumi pēc sociālajiem pabalstiem pārsvarā noraidīti sakarā ar aizdomām, ka iesniedzēju pastāvīgā dzīvesvieta nav Īrijā.

Lielākā daļa noraidīto pieteikumu saņemti no austrumeiropiešiem, galvenokārt Polijas, Latvijas un Lietuvas valstspiederīgajiem.

Dažos gadījumos šie cilvēki patiešām Īrijā strādājuši, zaudējuši savu darbu un vienkārši nevarēja pierādīt, ka viņi Īrijā uzturējušies pietiekoši ilgi, lai iegūtu tiesības uz pabalstu, laikrakstam skaidroja departamenta pārstāvis.

Tomēr citos gadījumos pieteikumi bijuši pilnīgi nepatiesi un bijis acīmredzams, ka pretendents vai partneris vairs nedzīvo valstī, bet mēģina saņemt Īrijā bezdarbnieka vai bērnu pabalstu.

Tomēr pērn pabalsti atteikti ne tikai ārzemniekiem. Pabalstu pieteikuma noraidījumu saņēmuši arī 738 Īrijas pilsoņi, pārsvarā emigranti, kas atgriezušies mājās.

Daudzi no viņiem nav dzīvojuši Īrijā pietiekami ilgu laiku, vai arī Sociālo un ģimenes lietu departamentam radušās aizdomas, ka viņi parasti dzīvo citur, pārsvarā Lielbritānijā.