Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

''Financial Times'': Gāzesvads ar Krieviju ir pretrunā ar Eiropas interesēm

© SIPA / Scanpix

Gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecība ir pretrunā ar Eiropas interesēm, trešdien savā ievadrakstā norāda ietekmīgais britu biznesa laikraksts "Financial Times".

"Krievijas patiesais motīvs "Nord Stream 2" [būvniecībai], šķiet, tieši ir atņemt Ukrainai tās tranzīta lomu."

Laikraksts uzsver, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jārīkojas, lai projektu apturētu, jo tas apdraud bloka enerģētikas politiku.

"Nord Stream 2" ir pretrunā ar ES stratēģiju, kas paredz diversificēt dabasgāzes avotus un samazināt atkarību no Krievijas, atgādina izdevums.

Avīze piebilst, ka šis gāzesvads ir pretrunā arī ar bloka Trešo enerģētikas paketi, kuras mērķis ir izveidot kopīgu enerģijas tirgu.

1200 kilometru garajam gāzesvadam, kuru paredzēts ieguldīt Baltijas jūrā un kura būvniecību plānots pabeigt 2019.gadā, jānodrošina Vācijai gadā 55 miljonu kubikmetru Krievijas dabasgāzes, apejot Poliju, Baltijas valstis un Ukrainu.

"Taču tam no ES viedokļa nav nekādas ekonomiskas vai stratēģiskas jēgas," atzīst "Financial Times". "Tas nepiegādās papildus gāzi, bet vienīgi nodrošinās alternatīvu gāzesvadam caur Ukrainu, kas noslogots tikai par 50%."

"Krievijas patiesais motīvs "Nord Stream 2" [būvniecībai], šķiet, tieši ir atņemt Ukrainai tās tranzīta lomu," uzsver laikraksts.

Izdevums piebilst, ka, piedāvājot Vācijai zemākas enerģijas cenas un paverot izredzes tai kļūt par galveno Krievijas dabasgāzes sadales punktu Ukrainas vietā, "Maskava meistarīgi kooptējusi daļu vācu politiskās un biznesa elites".