Grieķi bažījas par krīzes izraisītiem nemieriem

Pat 80% grieķu uztraucas, ka ekonomiskās problēmas valstī var izraisīt sociālos nemierus, liecina laikrakstā "Kathimerini" piektdien publiskotās aptaujas dati.

Aptauja arī vēsta par niecīgu optimismu Grieķijas iedzīvotāju vidū, 69% respondentu uzskatot, ka ekonomiskā situācija pasliktināsies, bet tikai 12% prognozējot situācijas uzlabošanos.

Turklāt 72% no aptaujātajiem 1019 grieķiem ir pārliecināti, ka Grieķijas ekonomika "dodas nepareizajā virzienā."

Tomēr, neskatoties uz negatīvo nosakņojumu, Grieķijas valdošo partiju PASOK atbalsta 45% respondentu, bet konservatīvo opozīciju - 27%.

Savukārt 41% grieķu uzskata, ka premjerministrs un PASOK partijas prezidents Georgs Papandreu ir vispiemērotākais cilvēks valsts vadīšanai.

Turpretī atbalstu opozīcijas līderim Antonim Samarasam pauž tikai 18% grieķu.

Papandreu arī joprojām ir populārākais politiķis Grieķijā, lai arī viņam paustais atbalsts pēdējo divu mēnešu laikā sarucis par vairāk nekā desmit punktiem.

Kā ziņots, Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fonds maija sākumā vienojās par 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) piešķiršanu Grieķijai trīs gadu periodā.

Grieķija jau saņēmusi 20 miljardus eiro (14,05 miljardus latu), tādējādi nodrošinot valstij iespēju atmaksāt daļu iepriekšējo parādsaistību.

Taču apmaiņā pret šo aizdevumu Grieķija apņēmusies samazināt valsts ierēdņu algas un pensijas, paaugstināt nodokļus un samazināt valsts sektorā strādājošo skaitu.