EK vēlas Latvijā redzēt cīņu pret ēnu ekonomiku

Eiropas Komisija (EK) vēlas redzēt Latvijā cīņu pret ēnu ekonomiku, šodien paziņojis EK pārskata misijas Latvijā pārstāvis Gabriele Džudiče.

"Mēs neaicinām pēc augstākām nodokļu likmēm, mēs aicinām pārliecināties, ka visi maksā," sacīja Džudiče, minot, ka viena no iespējām ienākumu palielināšanai Latvijā ir tieši cīņa pret ēnu ekonomiku. Pēc viņa teiktā, ēnu ekonomikas apkarošana ir īpaši būtiska Latvijā, jo saskaņā ar pētījumiem pelēkās ekonomikas daļa šajā valstī ir ļoti liela.

"Tā ir prioritāte šai valdībai, un ceru, ka turpinās būt," norādīja Džudiče, uzsverot, ka cīņa pret ēnu ekonomiku uzlabo valsts konkurētspēju, veicina legālu nodarbinātību un godīgu konkurenci.

Vienlaikus viņš atzina: ja cīņa ar ēnu ekonomiku nenesīs rezultātus, tad viena no iespējām budžeta konsolidācijai būs nodokļu celšana, bet arī šo procesu iespējams veikt dažādos veidos, piemēram, sociāli atbildīgāk, progresīvāk vai labvēlīgāk valsts konkurētspējai.

Kopumā EK misijas Latvijā pārstāvis norādīja, ka situācija Latvijas ekonomikā uzlabojas. "Situācija, šķiet, ir uz pareizā ceļa. Mēs esam apmierināti ar attīstību," sacīja Džudiče.

Pēc viņa teiktā, EK nav uzstādījuma, ka Latvijā nākamā gada budžets būtu jāpieņem līdz Saeimas vēlēšanām. ES vēlas, lai līdz parlamenta vēlēšanām tehniskā līmenī nākamajai valdībai tiktu sagatavoti iespējamie konsolidācijas scenāriji, no kuriem savu izvēli atbilstoši politiskajām nostādnēm varēs izdarīt jau jaunā izpildvara.

"Mums svarīgs ir kvalitatīvs budžets. [...] Mēs neprasām noteiktus pasākumus. Tā nav mūsu izvēle," uzsvēra Džudiče. Viņš gan, atbildot uz konkrētiem žurnālistu jautājumiem, neizslēdza iespēju, ka budžeta konsolidācijas procesā varētu tikt izvērtēta arī pensiju sistēma. "Protams, pensijas ir svarīgi sociālie izdevumi, svarīga budžeta daļa, kāpēc to nevērtēt?" viņš vaicāja.

Vienlaikus gan Džudiče sacīja, ka, strādājot pie 2011.gada budžeta, svarīgi ir garantēt nabadzīgās sabiedrības daļas aizsardzību un palīdzēt bezdarbniekiem pēc iespējas ātrāk nokļūt atpakaļ darba tirgū.

Tāpat EK pārskata misijas Latvijā pārstāvis minēja, ka būtiski ir, lai Saeimas vēlēšanu kampaņa neietekmētu Latvijas izvēlēto konsolidācijas ceļu un mērķi ieviest eiro. Viņš pauda cerību, ka visas politiskās partijas rīkosies atbildīgi.

Tāpat EK misijas Latvijā pārstāvis žurnālistiem neizslēdza iespēju, ka Latvijai nebūs nepieciešams viss iepriekš iecerētais aizdevuma apjoms.

Kā ziņots, Latvijas valdība sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir vienojusies veikt nākamā gada budžeta konsolidāciju 395 līdz 440 miljonu latu robežās.

Starptautisko aizdevēju kārtējā pārskata misija pēc viesošanās Latvijā secinājusi, ka Latvijas ekonomikā ir novērojama situācijas uzlabošanās, proti, ekonomika izrāda stabilizācijas pazīmes, un sagaidāms, ka jau šogad tā sāks pieaugt. Līdz ar to ir panākta tā dēvētā misijas līmeņa vienošanās par kārtējās aizdevuma daļas saņemšanu.

Nākamā aizdevēju misija Latvijā varētu viesoties rudenī. Pagaidām nav zināms, vai aizdevēji mūsu valstī ieradīsies pirms vai pēc parlamenta vēlēšanām.

Svarīgākais