Bažas par Ungārijas finanšu stāvokli izraisa akciju biržu kritumu

Pasaules akciju biržas un eiro vērtība pirmdien atkal piedzīvoja kritumu, kas galvenokārt skaidrojams ar bažām par Ungārijas finansiālo stāvokli un globālās ekonomikas atveseļošanos.

Londonas fondu biržas indekss pirmdien samazinājās par 1,45%, Parīzes indekss CAC-40 - par vairāk nekā 2%, Frankfurtes DAX indekss - par 1,05%, Milānas "FTSE Mib" indekss - par 2,12%, bet Atēnu birža saruka par 3%.

Tajā pat laikā Āzijā Tokijas akciju biržas indekss nokritās par 3,84%, bet Sidnejas indekss - par 2,78%. Arī citi Āzijas fondu tirgi pirmdien piedzīvoja lejupslīdi.

Savukārt eiro kurss pret dolāru pirmdien tirdzniecībā Āzijā uz brīdi nokritās līdz 1,1876 dolāriem, reģistrējot zemāko līmeni kopš 2006.gada marta, pirms atkal nedaudz palielinājās līdz 1,1906 dolāriem, salīdzinot ar 1,1967 dolāriem biržas slēgšanas brīdī piektdien.

Francijas banka "Credit Agricole" prognozē, ka eiro kurss pirmdien varētu samazināties pat līdz 1,1830 dolāriem, sasniedzot vienotās Eiropas valūtas ieviešanas brīdī 1999.gada janvārī reģistrēto līmeni.

Kritumu finanšu tirgos galvenokārt izraisīja Ungārijas premjerministra Viktora Orbana preses sekretāra pagājušajā nedēļā paustie izteikumi, valsts finanšu situāciju salīdzinot ar Grieķijas problēmām.

Investori uztraucas, ka Ungārija varētu atkal būt nokļuvusi finanšu problēmās.

Svarīgākais