ES Reģionu komiteja: Sociālā krīze prasa tikpat izlēmīgus risinājumus kā banku krīze

Finanšu un ekonomikas krīze Eiropā arvien vairāk pārvēršas par sociālo krīzi, un tas ir pārbaudījums Eiropas solidaritātei. Vienlaicīgi ir apdraudēta Savienības teritoriālā kohēzija un iedzīvotāju ticība Eiropas integrācijai. Tie Eiropas reģionu un vietējo pašvaldību vēlētie pārstāvji, kas veido Reģionu komiteju, šā gada 9. un 10.jūnija plenārsesijā runās par iedzīvotāju vēlmēm attiecībā uz Eiropas Savienību un tās spēju risināt pašreizējo krīzi.

Pieņemot rezolūciju "Ekonomikas un nodarbinātības vispārējas pamatnostādnes 2010. gadam", tiek vērsta uzmanība uz minētajām bažām un uzsvērts reģionu un vietējo pašvaldību aicinājums visos pārvaldes līmeņos veikt stingrus pasākumus, lai nodrošinātu, ka ekonomikas krīzes ietekme publisko finanšu jomā neizraisa sociālo krīzi, kuras sekas var būt postošas. Tāpēc politiskajai noteiktībai jābūt tādai pašai, kāda tika apliecināta pagājušajā gadā, glābjot bankas.

Eiropas Savienības komisārs, kas atbild par iekšējo tirgu, Michel Barnier vietējā un reģionālā līmeņa deputātus iepazīstinās ar Komisijas sagatavoto analīzi un plānoto pieeju. Pirms rudenī plānotās atzinuma par tirgu regulēšanu pieņemšanas Komitejas locekļi vēlas ar komisāru debatēt par pasākumiem, kas paredzēti, lai novērstu pašreizējās finanšu krīzes atkārtošanos. Komisāra apmeklējums sasaucas arī ar 8. jūnija konferenci, proti, RK forumu, kas veltīts vietējā un reģionālā līmeņa iniciatīvām cīņai ar sociālo atstumtību un darba iespēju nenoteiktību.

Otrs svarīgs jūnija plenārsesijas debašu temats būs ES reģionālās politikas un lauksaimniecības politikas sasaiste un saskaņošana, jo īpaši Eiropas lauku apvidu turpmākā attīstība. Aprīlī ES lauksaimniecības komisārs Dacian Ciolos aicināja RK izvirzīt priekšlikumus par Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni. Komisārs 9.jūnijā vēlreiz apmeklēs RK, lai saņemtu Overņas reģiona padomes priekšsēdētāja René Souchon (FR/PSE) izstrādāto Komitejas pašiniciatīvas atzinumu par KLP perspektīvām.

Plašāka informācija par plenārsesijas darba kārtību, par atzinumiem, ko plānots pieņemt, un par plenārsesijas laikā paredzētajām preses konferencēm pieejama tīmekļa vietnēs.

Debatēm varēs sekot, izmantojot plūsmošanu tīmekļa vietnē www.cor.europa.eu

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais