EK rosina paaugstināt pensionēšanās vecumu ES iedzīvotājiem

Eiropas Komisija (EK) izteikusi ierosinājumu, ka pensionēšanās vecumu Eiropas Savienībā (ES) vajadzētu paaugstināt regulāri, lai bloka dalībvalstu iedzīvotāji pensijā pavadītu ne vairāk kā trešdaļu dzīves, vēsta laikraksts "Financial Times Deutschland".

Laikraksta īpašumā nonākušajos EK dokumentos norādīts, ka pensionēšanās vecums ES vidēji ir nedaudz virs 60 gadiem, kas ir mazāk par vidējo pensionēšanās vecumu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs, kur vīrieši pensijā dodas 63,5 gadu, bet sievietes - 62,3 gadu vecumā.

Komisija vēsta, ka līdz 2060.gadam Eiropieši dzīvos vidēji par septiņiem gadiem ilgāk. Tādējādi būtu nepieciešams palielināt pensionēšanās vecumu līdz gandrīz 70 gadiem, lai saglabātu līdzsvaru, kad pensijā netiek pavadīta vairāk kā trešdaļa dzīves, proti, vairāk par 18 gadiem.

Jaunais EK ierosinājums paredz, ka pensionēšanās vecums tiku palielināts par četriem gadiem un astoņiem mēnešiem, salīdzinot ar patlaban ES valstīs noteiktajiem 65 gadiem.

Jau ziņots, ka Francijas valdība gatavojas palielināt pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 60 gadiem, tādējādi cenšoties samazināt valsts budžeta deficītu.

Savukārt Vācija jau nolēmusi līdz 2029.gadam pensionēšanas vecumu paaugstināt līdz 67 gadiem.

Svarīgākais