EK prezentē plānu bankām piemērot maksātnespējas nodokli

Eiropas Komisija (EK) trešdien prezentēja plānu bankām piemērot jaunu maksātnespējas nodokli, taču norādīja, ka tā ienākumi saglabāsies valstu kasēs un netiks izmantoti finanšu grūtībās nokļuvušu banku glābšanai.

"Šie līdzekļi netiks izmantoti banku finansēšanai vai glābšanai, bet gan tikai, lai nodrošinātu, ka banku problēmas tiek pārvaldītas sakārtotā veidā un tās neietekmē finanšu sistēmas stabilitāti," teikts EK paziņojumā.

Komisijas plāns, kuru vēl nepieciešams apstiprināt 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam, paredz, ka nodokļa ienākumi tiks izmantoti, lai piešķirtu aizdevumus dzīvotspējīgām finanšu institūcijām.

Šie līdzekļi varētu tikt arī izmantoti, lai palīdzētu bankām atbrīvoties no tā dēvētajiem sliktajiem aktīviem un piedāvātu juridisku un administratīvu palīdzību bankām, kuras nepieciešams likvidēt.

EK prezidents Žozē Manuels Barrozu uzskata, ka šāda fonda izveidi vajadzētu noteikt par obligātu prasību.

Savukārt ES finanšu pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē uzsver, ka "vairs nav pieņemami, kad nodokļu maksātājiem jāsamierinās ar banku sektora glābšanas apjomīgajām izmaksām".

Viņš uzskata, ka nepieciešams izstrādāt "piesārņotājs maksā" principu, lai "izveidotu sistēmu, kura nodrošina, ka finanšu sektors nākotnē finansē banku krīzes izmaksas".

Lai arī šis plāns vēl paredzēts plašām diskusijām, jau tiek izteiktas bažas, ka tas galu galā radīs ES līmeņa fondu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais