Analītiķi: Eiro krīze var izraisīt atkārtotu globālo recesiju

Pēc vairāku mēnešu ilgušas trauslas ekonomikas izaugsmes arvien pieaug analītiķu bažas, ka globālās ekonomikas atveseļošanos varētu kavēt finanšu krīze, kas aizsākās vienā nelielā Eiropas nostūrī.

Sākotnēji investori pauda tikai vieglu satraukumu par notikumiem Atēnās. Ziņas, ka Grieķija sagrozījusi budžeta deficīta datus, tikai palielināja valsts aizdevumu izmaksas un izraisīja pārsteigumu Eiropas Savienībā (ES).

Tomēr, pasaules akciju biržām un eiro vērtībai attiecībā pret ASV dolāru pēdējo nedēļu laikā piedzīvojot ievērojamu kritumu, šīs bažas sākušas pāraugt gandrīz jau panikā.

Turklāt analītiķi sākuši izteikt brīdinājumus, ka reiz nemānāmas Grieķijas finanšu problēmas varētu izraisīt vēl vienu globālu recesiju.

Ja ES izstrādātais eiro stabilizācijas mehānisms 750 miljardu eiro (527,1 miljarda latu) vērtībā nespēs mazināt satraukumu finanšu tirgos, "ASV iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme turpmāko gadu laikā var tikt samazināta par 0,5-1%," norāda Vācijas bankas "Deutsche Bank" analītiķi.

"Ja šī glābšanas programma cietīs neveiksmi pavisam, tad mūs sagaida krietni negatīvāka aina, pastāvot iespējamībai piedzīvot atkārtotu recesiju," prognozē analītiķi.

Draudošās krīzes modelis ārkārtīgi līdzinās iepriekšējai krīzei, par tās vaininiekiem uzskatot finanšu sistēmu un jo sevišķi bankas.

ASV Federālo rezervju sistēmas loceklis Daniels Tarullo nesen norādīja, ka 2008.gada krīzes atkārtošanās iespēja netiek izslēgta.

"Eiropas finanšu problēmas ASV ekonomiku varētu negatīvi ietekmēt, samazinot ASV finanšu institūciju aktīvu kvalitāti un kapitāla stāvokli," pagājušajā nedēļā ASV Kongresā sacīja Tarullo.

Savukārt Kārnegī fonda pārstāvis Uri Dadušs norāda, ka finanšu tirgus pārņēmušas bažas, ka bankas atkal pārstās uzticēties viena otrai.

Tāpat analītiķi uzsver, ka Eiropas finanšu problēmas varētu negatīvi ietekmēt arī starptautisko tirdzniecību.

Eiro vērtībai samazinoties, ASV un Āzijas eksportētāji eiropiešiem kļuvuši pārāk dārgi.

Aptuveni ceturtdaļa ASV ražoto preču tiek eksportēta uz Eiropu, to ražošanā nodarbinot apmēram 11,6 miljonus amerikāņu.

Tomēr šajā situācijā arī novērojama ironija, jo eiro vērtības kritums var veicināt Eiropas konkurētspējas pieaugumu, palielināt eksportu un nodrošināt kontinentam izkļūšanu no krīzes.

"Eiro vērtības kritums var palīdzēt," norādīja Dadušs. "Eiro vērtības samazināšanās par 20% ir ievērojams kritums, taču nepieciešams apjaust, ka devalvācijas ieguvums izplatīsies visai nevienmērīgi."

Taču analītiķi tik un tā uzsver, ka krīze, kas aizsākās ar kļūdainu datu publiskošanu, šobrīd kļuvusi krietni nopietnāka.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais