Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Apstiprināts Eiropas Savienības nākamā gada budžets

© AFP/ SCANPIX

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti sarunās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministriem šodien panākuši vairāk līdzekļu drošībai, cīņai ar jauniešu bezdarbu, kā arī papildu finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, pētniecībai un "Erasmus+" programmai.

2018.gadā ES budžets saistību apropriācijās būs 160,1 miljards eiro, bet maksājumu apropriācijās - 144,7 miljardi eiro. Tā kā no ES budžeta tiek finansētas arī daudzgadu darbības, piemēram, divus vai trīs gadus ilgs pētniecības projekts, tajā tiek nošķirtas saistību apropriācijas, proti, kopējā summa par juridiskajām saistībām, ko ES uzņemas noteiktā gadā, arī tām, kas paredz līdzekļu izmaksu nākamajos gados un maksājumu apropriācijas, proti, nauda, kas noteiktā gadā tiek izmaksāta - arī par iepriekšējo gadu saistībām.

Informācijas birojā skaidroja, ka EP sarunās izdevās novērst dalībvalstu ministru piedāvāto 750 miljonu eiro samazinājumu sadaļā "izaugsme un darbavietas". Saistību apropriācijās Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvai paredzēti papildi 116,7 miljoni eiro. Līdz ar to jauniešu bezdarba mazināšanai kopā būs pieejami 350 miljoni eiro.

Tāpat EP deputātiem izdevās panākt papildu līdzekļus izaugsmē un jaunu darbavietu radīšanā būtiskām programmām - 110 miljonus eiro vairāk nekā Eiropas Komisijas budžeta piedāvājumā pētniecības programmai "Apvārsnis 2020", 24 miljonus eiro vairāk "Erasmus+" un 15 miljonus eiro vairāk COSME programmai jeb mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam.

EP sarunās ar ES dalībvalstu ministriem nodrošināja arī papildu finansējumu ar drošību saistītu iestāžu darbībai - papildu 3,7 miljonus eiro Eiropolam un 1,8 miljonus eiro Eurojust.

Lai risinātu migrācijas krīzi, EP deputāti par 80 miljoniem eiro palielināja finansējumu ES aktivitātēm austrumu un dienvidu kaimiņu reģionos, kā arī Rietumbalkānu valstīs, kā arī piešķīra papildu 5 miljonus eiro Eiropas Patvēruma atbalsta birojam (EASO).

Ņemot vērā notikumu attīstību Turcijā demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību jomā, EP deputāti nolēma par 105 miljoniem eiro samazināt valstij paredzēto pirmspievienošanās finansējumu.

Tāpat EP sarunu vedēji nodrošināja arī 34 miljonu eiro papildu finansējumu jaunajiem lauksaimniekiem. Papildu 95 miljoni eiro paredzēti klimatam un videi labvēlīgas lauksaimniecības prakses atbalstam.

EP Budžeta komitejas priekšsēdētājs Žans Artuī uzsvēra, ka EP var būt apmierināts ar 2018.gada budžetu. "Mēs panācām vienošanos, jo mūsu prioritāte bija atbalstīt programmas, kas sagatavo ES nākotnei un aizsargā eiropiešus - pētniecību "Apvārsnis 2020" ietvaros, jauniešu mobilitāti "Erasmus+" un "ErasmsuPro", infrastruktūras programmas un mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmu COSME. Mums izdevās arī panākt vairāk līdzekļu ar drošību saistītam programmām, patvēruma politikai un Kaimiņu politika," norādīja komitejas priekšsēdētājs.

Sekojot ES Padomes oficiālajam jāvārdam sarunās ar EP panāktajam kompromisam, EP deputāti apstiprināja nākamā gada budžetu ar 295 balsīm, pret balsojot 154, bet atturoties 197 deputātiem. Pēc balsojuma EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni parakstīs budžetu, un tas iegūs likuma spēku.