Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Par nepatiesas informācijas sniegšanu EK Facebook piemēro miljonu eiro sodu

© SCANPIX

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien piemērojusi ASV sociālā tīkla kompānijai "Facebook" 110 miljonu eiro naudassodu saistībā ar nepatiesas un maldinošas informācijas sniegšanu, kad tā centās iegūt apstiprinājumu viedtālruņu saziņas rīka "WhatsApp" pārņemšanai.

"Šodienas lēmums raida skaidru signālu uzņēmumiem, ka tiem nepieciešams ievērot visus Eiropas Savienības (ES) izstrādātos apvienošanās noteikumus, tostarp nepieciešamību sniegt patiesu informāciju," norāda bloka konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

"Komisijai jāspēj pieņemt lēmumus par apvienošanās ietekmi uz konkurenci, pilnībā zinot precīzus faktus," skaidro komisāre.

ES regulatori 2014.gada nogalē apstiprināja "Facebook" ieceri iegādāties "WhatsApp", tajā laikā norādot, ka nav iemeslu uzskatīt, ka šis darījums iedragās konkurenci sociālo mediju sektorā.

SCANPIX

Informējot EK par iecerēto darījumu 2014.gadā, "Facebook" pavēstīja, ka tas nespēs izveidot drošu automatizētu saskaņošanu starp "Facebook" un "WhatsApp" lietotāju kontiem.

Taču 2016.gada augustā "WhatsApp" paziņoja par atjauninājumu saviem pakalpojuma un privātuma politikas nosacījumiem, tostarp paredzot iespējamību sasaistīt "WhatsApp" lietotāju telefonu numurus ar "Facebook" lietotāju identitāti.

Pēc izmeklēšanas sākšanas pagājušajā gadā EK konstatēja, ka, pretēji 2014.gadā paustajam apgalvojumam, tehniskās iespējamības par automātisku "Facebook" un "WhatsApp" lietotāju identitāšu saskaņošanu jau pastāvēja 2014.gadā, un "Facebook" darbinieki par šādu iespējamību zinājuši, teikts komisijas paziņojumā.

EK ceturtdien gan uzsvēra, ka šis lēmums un naudassods neradīs nekādu ietekmi uz 2014.gada oktobrī sniegto apstiprinājumu šim darījumam.