Grieķijas bagātnieki izņem naudu no vietējām bankām

Grieķijas bagātnieki un kompānijas sāk pārvietot savu naudu uz ārzonām vai uz starptautiskām finanšu institūcijām, kuras uzskata par drošākām nekā Grieķijas vietējās bankas.

Tā, atsaucoties uz telegraph.co.uk, vēsta portāls db.lv

Naudas noguldījumi tiekot pārvietoti uz tādām bankām kā, piemēram, HSBC vai Francijas Société Générale, kurām valstī ir lielas filiāles. Šīs kredītiestādes esot starp tām, kurās pēdējo nedēļu laikā bijis liels naudas pieplūdums.

Telegraph.co.uk atgādina, ka eirozonas valstis joprojām ķildojas savā starpā par iespējamo palīdzību Grieķijai, un galvenā vaininiece šajā ziņā esot Vācija.

Februarī no Grieķijas aizplūduši vairāk nekā trīs miljardi eiro, kurus noguldījumos turēja Grieķijas mājsaimniecības un kompānijas, bet janvārī tie bija aptuveni pieci miljardi eiro, liecina Grieķijas Bankas sniegtā informācija. Lielākie naudas saņēmēji esot Šveice, Lielbritānija un Kipra. Bagātie grieķi pārvietojot savus noguldījumus uz Šveices bankām, lai izvairītos no nodokļu pasākumiem, kas, kā klīst baumas, varētu nākotnē tikt īstenoti.

Kapitāla aizplūšana tagad esot Grieķijas baņķieru galvenā problēma. Ja noguldījumu apjoms nepalielināsies, Grieķijas bankas nespēs palielināt kreditēšanas apjomus, bet, ja noguldījumi saruks, tad kreditēšana būs jāapcērp vēl vairāk, tādējādi kavējot ekonomikas atlabšanu.

Daudzi baņķieri esot norādījuši, ka ir satraukti par Grieķiju un Grieķijas bankām. Šis apstāklis līdz ar baumām par jauniem nodokļu pasākumiem mudina iedzīvotājus izņemt naudu no vietējām kredītiestādēm.

Svarīgākais