SVF vadītājs: Globālajā ekonomikā vērojamas atlabšanas pazīmes

Pazīmes liecina, ka globālā ekonomika sākusi atlabt no straujās lejupslīdes un valstīm vajadzētu apsvērt iespējas samazināt stimulēšanas pasākumu apjomu, piektdien paziņoja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns.

"Šķiet, ka globālā ekonomika beidzot sākusi atveseļoties no visu laiku smagākās lejupslīdes," sacīja Štrauss-Kāns.

Riski ekonomikas atlabšanai pakāpeniski mazinās, jo vairākas attīstītas ekonomikas, tostarp Francija un Vācija, jau ir atgriezušās pie izaugsmes, bet attīstības ekonomiku atveseļošanās kļuvusi vēl spēcīgāka, norādīja Štrauss-Kāns.

Tomēr viņš brīdināja, ka problēmas finanšu sektorā varētu turpināties vai pat saasināties, jo sevišķi, ja pūliņi atjaunot banku dzīvotspēju netiks pabeigti.

Ņemot vērā ekonomikas atlabšanas trauslumu, Štrauss-Kāns norādīja uz "patiesām briesmām", kādas var radīt valstu monetāro un fiskālo pasākumu priekšlaicīga apturēšana.

Viņš uzsvēra, ka laicīgi plānot stimulēšanas pasākumu apjoma mazināšanu, iespējams, ir pat svarīgāk nekā labi koordinēti pasākumi krīzes novēršanai.

Tomēr SVF vadītājs arī atzina, ka globālās ekonomikas atlabšana, visticamāk, būs salīdzinoši lēna, bezdarba līmenim turpinot pieaugt visu nākamo gadu.

Ekonomika

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.