Aprit 150 gadi kopš naftas ieguves sākuma

Pirms 150 gadiem šajā nedēļā nelielā ASV Pensilvānijas štata pilsētiņā kāds uzņēmējs ieguva naftu, pasauli izmainot uz visiem laikiem.

Veicot dziļurbumu Taitusvilas zemē, Edvīns Dreiks ieguva jēlnaftu, izstrādājot procesu, kas tiks izmantots visā pasaulē, un iezīmējot Naftas ēras sākumu.

Šī metode, kas sākotnēji tika aizgūta no sāls ieguves, izveidoja nozari, kas veicināja strauju cilvēces attīstību, kā arī karus un vides degradāciju.

Tomēr sākotnēji šī tehnika palīdzēja attīstīt apgaismes nozari, ieviešot petrolejas lukturus.

Petrolejas izstrādes procesa gaitā Dreiks radīja benzīnu, kas sākotnēji tika uzskatīts par nevajadzīgu blakusproduktu.

Taču, pateicoties iekšdedzes dzinēju izveidei Eiropā 19.gadsmita 80.gados, viņa produkts ieguva jaunu nozīmīgumu, naftu padarot par globālās ekonomikas balstu un pasaulē visvairāk tirgoto preci.

Taču pēc 150 gadiem radušās šaubas par degvielas nākotni, kad naftas cenas pasaules tirgū pērn sasniedza rekordaugstu līmeni - vairāk nekā 140 dolārus (68,6 latus) par barelu.

"Šī [naftas] cenu trieciena sekas mēs vēl jutīsim nākamos piecus septiņus gadus, patērētājiem rūpīgi izvēloties, ar kādu automašīnu un kā viņi brauc," norādīja Vaiomingas universitātes enerģētikas ekonomikas profesors Tims Konsidains.

Dreika izstrādātās metodes ir kļuvušas tik veiksmīgas, ka pasaules lielākajos naftas laukos Saūda Arābijā un Kuveitā vērojamas naftas krājumu krituma pazīmes, uzsver eksperti.

Tāpēc tiek liktas cerības uz jaunu naftas lauku izveidi Āfrikā, Brazīlijā, Meksikas līcī un Krievijā.

Taču, neskatoties uz drūmajām nākotnes prognozēm, 6000 Taitusvilas iedzīvotāju vismaz šajā nedēļā varēs gozēties pilsētas bijušās slavas saulītē, lielo svinību gaitā pilsētiņu apmeklējot lielam skaitam viesu.

Lai arī Pensilvānijas štata naftas slavas dienas ir pagājušas, daļa iedzīvotāju cer, ka nesen slāneklī zem štata teritorijas atklātās dabasgāzes rezerves radīs jaunu enerģētikas bumu.