Vatikāns izdod jubilejas divu eiro monētu, pieminot Berlīnes mūra krišanu

©

Pieminot 1989.gada 9.novembra Berlīnes mūra krišanu, Vatikāns izdevis īpašu jubilejas monētu.

Vatikāns dažādu jubilejas monētu kalšānu uzsācis 2002.gadā līdz ar vienotu Eiropas Savienības valūtas ieviešanu. Tā kā šīs jubilejas divu eiro monētas tiek kaltas ierobežotā daudzumā, tās iecienījuši kolekcionāri. To vērtība starptautiskajā kolekcionāru tirgū ir daudzas reizes augstāka par nominālvērtību.

Svētdien, 9.novembrī, aprit tieši 25 gadi kopš Berlīnes mūra krišanas. 

Berlīnes mūri Autrumvācijas komunistiskās varasiestādes sāka būvēt 1961.gada 13.augustā, cenšoties apturēt masveida cilvēku aizplūšanu uz Rietumvāciju. Mūris, kas nostāvēja 28 gadus, kļuva par spilgtāko Aukstā kara un sašķeltās Eiropas simbolu.

1989.gada 9.novembrī Austrumvācijas komunistiskās varasiestādes, kuras bija satricinājuši arvien pieaugošie protesti, apjukumā paziņoja, ka robeža ar Rietumberlīni tiek atvērta, un dažu stundu laikā cilvēku pūļi jau mina kājām Dzelzs priekškaru, kas pusgadsimtu bija dalījis sašķelto Eiropu.

Drīz pēc tam sākās Berlīnes mūra fiziska nojaukšana. 11 mēnešus vēlāk beidza pastāvēt arī VDR.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, cenšoties bēgt no komunistiskās "paradīzes", no VDR robežsargu lodēm dzīvību zaudēja vismaz 389 cilvēki, lai gan komunistiskā režīma upuru organizācijas min daudz lielāku skaitli.