Lietuvā paaugstina minimālo algu

© F64

Lietuvas valdība pēc Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrijas ieteikuma nolēmusi no 1.oktobra palielināt minimālo mēnešalgu no pašreizējiem 1000 litiem (gandrīz 290 eiro) līdz 1035 litiem (300 eiro). Iepriekšējo reizi minimālā alga Lietuvā paaugstināta pagājušā gada 1.janvārī.

Minimālo stundas darba samaksu paredzēts paaugstināt līdz 6,27 litiem (1,82 eiro).

Minimālās mēnešalgas palielināšanu atbalstījusi arī Trīspusējā sadarbības padome.

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm šim palielinājumam valsts un pašvaldību budžetā no oktobra līdz decembrim būs vajadzīgi aptuveni pieci miljoni litu, bet nākamgad - vairāk nekā 20,4 miljoni litu.

Kā radiostacijai "Žiniu radijas" izteikusies Seima spīkere Loreta Graužiniene, nākamgad minimālo mēnešalgu varētu palielināt vēl par 100 litiem (gandrīz 29 eiro), novērtējot, kādi līdzekļi būs jāparedz aizsardzībai. Šim minimālās algas palielinājumam vajadzīgie līdzekļi vēl jāatrod. Būtu jāpalielina arī budžeta iestādēs strādājošo darba samaksa.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs iepriekš izteicies, ka minimālo mēnešalgu nākamgad varētu palielināt tikai pēc pavasarī paredzētajām mēru un pašvaldību padomju vēlēšanām. Pēc viņa teiktā, atzīts, ka palielināt to tieši no gadumijas, kad Lietuva pievienosies eirozonai, nebūtu pareizi.

Jau ziņots, ka politisku vienošanos no 1.oktobra palielināt minimālo mēnešalgu Lietuvas valdošā koalīcija panāca septembra sākumā.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).