Grieķijas premjers: nepieciešami seši gadi, lai tautsaimniecība atgrieztos pirmskrīzes līmenī

© Scanpix

Lai Grieķijas tautsaimniecība varētu atgriezties pirmskrīzes līmenī, visticamāk, būs nepieciešami vēl seši gadi, pirmdien prognozēja Grieķijas premjerministrs Antonis Samars.

"Mēs vēl neesam iznākuši no meža. Ir daudz problēmu, ar kurām jātiek galā," laikraksta "International Herald Tribune" Romā rīkotajā konferencē sacīja Samars. "Saskaņā ar vairumu ekspertu mums nebūs nepieciešamas vairākas desmitgades, nedz vairākas paaudzes, bet gan tikai seši gadi, lai atgrieztos mūsu dzīves līmeņa un iekšzemes kopprodukta pirmskrīzes līmenī."

Grieķijas valdības vadītājs atzinīgi novērtēja bargās un plašus protestus izraisījušās ekonomikas reformas, ko valdība ieviesusi, izpildot starptautisko kreditoru prasības.

"Mēs esam ieviesuši plašas reformas, mēs esam atgriezuši savu programmu uz ceļa," skaidroja Samars, kurš savulaik ieņēma Grieķijas finanšu ministra amatu.

Vienlaikus viņš gan uzsvēra, ka ar taupības pasākumiem vien nebūs pietiekami, lai pilnībā atjaunotu ekonomiku.

"Ir vajadzīgi izaugsmi atbalstoši un izaugsmi veicinoši līdzsvarojoši pasākumi," norādīja premjers.

Samars drīzumā dosies uz Briseli, lai tiktos ar Eiropas Savienības (ES) vadību. Savukārt Atēnās tuvākajā laikā ieradīsies ES, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) eksperti, lai veiktu kārtējo auditu.

Tikmēr aizvien skaļāk izskan prognozes, ka Grieķijai būs nepieciešama trešā glābšanas programma, kuras apmērs varētu sasniegt 10 miljardus eiro (7,02 miljardus latu).

Kopš 2008.gada Grieķijas iekšzemes kopprodukts (IKP) piedzīvojis kritumu par 23%, un Atēnām nācies jau divkārt lūgt starptautisko finansiālo palīdzību, kuras apmērs sasniedzis 240 miljardus eiro.

Svarīgākais