Repše: 2010.gada budžets risina krīzes laika problēmas

2010.gada valsts budžets risina krīzes laika problēmas, šovakar pēc budžeta apstiprināšanas parlamentā žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Ministrs atzina, ka šis ir labākais budžets, ko bijis iespējams saskaņot valdībā un koalīcijas partneru starpā.

"Tas risina problēmas un ved uz atveseļošanos," vērtēja Repše.

Taujāts, kā budžeta pieņemšanu vērtē starptautiskie aizdevēji, finanšu ministrs uzsvēra, ka Latvija devusi signālu, ka tā krīzi uztver nopietni, spēj tikt galā ar problēmām un ir cienīga turpināt saņemt starptautisko aizdevumu.

Ministrs arī uzsvēra, ka valdības politika visu laiku bijusi maksimāli izvairīties no nodokļu paaugstināšanas, īpaši no pievienotās vērtības nodokļa palielināšanas.

Repše atzina, ka viņam ir ļoti žēl, ka nācies paaugstināt iedzīvotāju ienākumu nodokli. Viņš apsolīja, ka šis būs pirmais nodoklis, ko, atveseļojoties ekonomikai, valdība atkal varētu samazināt.

Kā ziņots, Saeima, 64 deputātiem balsojot "par", bet 30 deputātiem - "pret", vēlā otrdienas vakarā pieņēma nākamā gada valsts budžetu.

2010.gada valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi plānoti 4,736 miljardi latu, bet izdevumi - 5,417 miljardi latu. Nākamā gada budžeta ieņēmumi būs par apmēram 4% mazāki nekā šogad, bet izdevumi samazinājušies par apmēram 7%.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais