"Swedbank" ekonomiste: Bezdarba līmeņa rekordi jeb kas mūs sagaida tālāk?

Eurostat operatīvie dati rāda, ka darba meklētāju īpatsvars oktobrī jau sasniedza 20.3% (20.9% pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem), kas diemžēl jau otro mēnesi ir augstākais ES valstīs.

Lai gan Eurostat dati varētu būt mazliet pārspīlēti (piem. NVA dati uzrāda lēnāku reģistrētā bezdarba pieaugumu oktobrī), bezdarba pieaugums rudenī ir visai iespaidīgs. Tomēr joprojām esam pārliecināti, ka bezdarba kāpums palēnināsies gada atlikušajos mēnešos, uzskata "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

"Domājam, ka lielākā korekcija darbinieku skaitā jau ir notikusi (vismaz privātajā sektorā). Pašlaik nodarbinātība jau ir samazinājusies līdz 2003.gada līmenim, kamēr ekonomiskā aktivitāte ir 2005.gada līmenī. Darba tirgus pielāgošanās vēl nav beigusies, jo konkurētspējas ieguvumi līdz šim vēl nav pietiekoši. Turpmākā darba tirgus korekcija visticamāk notiks uz darba algu samazināšanas rēķina un ražīguma uzlabojumiem. Labā ziņa ir tā, ka produktivitāte uz 1 pilna darba laika vienību pieauga jau otro ceturksnī pēc kārtas, tātad līdz ar darbaspēku izmaksu samazināšanu notiek arī uzņēmumu ražīguma uzlabošanās. Tomēr darba ražīguma kāpumam jākļūst "gudrākām", t.i., ne tikai samazinot darbaspēka izmaksas, bet arī radot veidus, kā palielināt izlaidi," pauž L.Staršuna.