Repše: Šis ir grūtākais budžets pēc neatkarības atjaunošanas

Šis ir grūtākais valsts budžets pēc neatkarības atjaunošanas, šorīt žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Einārs Repše (JL).

Vienlaikus ministrs arī uzsvēra, ka šis budžets nepieciešams krīzes pārvarēšanai un bez budžeta pieņemšanas to nebūs iespējams izdarīt.

"Šis budžets valstī nepieciešams, lai nodrošinātu tālāku aizdevuma saņemšanu," sacīja Repše, paužot pārliecību, ka Saeima šodien budžetu pieņems.

Savukārt aizsardzības ministrs Imants Lieģis sagatavoto dokumentu aģentūrai LETA nodēvēja par izdzīvošanas budžetu. Aizsardzības nozarei budžets samazināts par 34% un nākamgad būs 1,14% no iekšzemes kopprodukta. Vienlaikus Lieģis uzsvēra, ka valsts spēs pildīt visas nepieciešamās aizsardzības funkcijas. Kā prioritātes izvirzītas Latvijas kontingenta līdzdalība Afganistānā, transporta infrastruktūras attīstība, lidlauka Lielvārdē izbūve, kā arī militāro mācību organizēšana Latvijas teritorijā.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) norādīja, ka sagatavotais budžets ir vienīgais iespējamais, lai tiktu saglabāts sociālais budžets ilgtermiņā. "Lai gan situācija patlaban ir smaga, šis budžets nepieciešams, lai valsts varētu pārvarēt krīzi," sacīja ministrs.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē lems par nākamā gada valsts budžeta un to pavadošo likumu pieņemšanu galīgajā lasījumā.

Visas valdību veidojošās partijas solījušas atbalstīt nākamā gada valsts budžetu un to pavadošos likumus.

"Esmu pilnīgi pārliecināts, ka nākamā gada valsts budžets tiks pieņemts un ar to nebūs nekādu problēmu," pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Nākamā gada budžets plānots ar deficītu 7,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Kā iepriekš sacīja Dombrovskis (JL), budžeta projekts tapis smagās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un koalīcijas partneriem, tomēr valdībai nav bijis citas izvēles, kā veikt budžeta konsolidāciju par vairāk nekā 500 miljoniem latu.

Kopā ar nākamā gada budžetu šodien Saeimai vajadzēs lemt par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu visām dzīvojamām platībām, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu no pašreizējiem 23% uz 26%, par dividenžu aplikšanu ar jaunu nodokli - kapitāla pieauguma nodokli, nodokļa par darba devējam piederošas automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām ieviešanu, kā arī par akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei.

Saeimai arī vajadzēs lemt par vienotas atalgojuma sistēmas ieviešanu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un dažādu nodevu palielināšanu. Plānots, ka motociklistiem nodeva tiks astoņkāršota un līdzšinējo trīs latu vietā būs jāmaksā 24 lati. Tāpat budžeta projektu pavadošajos likumprojektos paredzēti dažādi ierobežojumi pensiju un pabalstu saņēmējiem.

Pēc neformālas vienošanās, gadījumā, ja Saeimas ārkārtas sēde ievilksies līdz vēlai naktij, tad tajā būs pārtraukums līdz nākamajai dienai, lai budžets nebūtu jāpieņem pa nakti.

Ārkārtas Saeimas sēdes dēļ šodien nenotiks Ministru kabineta sēde.

Ekonomika

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) pievērst uzmanību Centrālās finanšu un līgumu aģentūras darbam, norādot, ka pašvaldībās un no uzņēmējiem izskan neapmierinošs vērtējums par sadarbību ar to.

Svarīgākais