Rīgas dome ieviesīs jaunu pabalstu trūcīgajām ģimenēm ar bērniem; saglabās jaundzimušo pabalstus

Rīgas dome nākamgad ieviesīs jaunu pabalstu trūcīgajām ģimenēm ar bērniem, kā arī pilnā apjomā saglabās jaundzimušo pabalstus, informēja Rīgas pašvaldībā.

Lai atbalstītu trūcīgās rīdzinieku ģimenes ar pirmsskolas vecuma bērniem, Rīgas dome no 2010.gada 1.janvāra ieviesīs jaunu pabalstu. Trūcīgām ģimenēm, kurās aug bērni no pusotra līdz sešu gadu vecumam, reizi mēnesī tiks izmaksāti 50 lati par katru bērnu.

"Rīgas dome uzskata par nepieciešamu atbalstīt tos, kam šobrīd klājas visgrūtāk, tāpēc mēs ieviešam jaunu pabalstu trūcīgajām ģimenēm ar pirmsskolas vecuma bērniem. Šis pabalsts tiks piešķirts neatkarīgi no tā, vai bērni apmeklē bērnudārzu vai nē," skaidro Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Līdz šim pašvaldības tā dēvētie "auklīšu pabalsti" 50 latu apmērā tika piešķirti visiem vecākiem, kuru bērni netika pašvaldības bērnudārzos - neatkarīgi no tā, vai viņu ienākumi bija 150 vai 1150 lati. Taču, piešķirot pabalstus visiem, varam nonākt situācijā, kad līdzekļu nepietiek tiem, kam ir visgrūtāk, norāda Ušakovs.

"Tieši trūcīgās ģimenes ar bērniem, neatkarīgi no tā, vai bērni apmeklē bērnudārzu vai nē, ir tās, kurām pašvaldības atbalsts ir nepieciešams visvairāk. Tie līdzekļi, kas agrāk tika izmantoti "auklīšu" pabalstu izmaksai, tiks novirzīti jaunu bērnudārzu grupiņu izveidošanai, un tas nozīmē, ka šo problēmu mēs turpmāk risināsim pēc būtības," uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

Rīgas pilsētas 2010.gada budžetā arī tiks paredzēti līdzekļi, lai pilnā apmērā saglabātu pabalstus jaundzimušajiem. Tāpat kā līdz šim, arī 2010.gadā tiks izmaksāti 100 lati katram jaundzimušajam rīdziniekam, kura vecāki ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas savu pamata dzīvesvietu ir deklarējuši Rīgā.

Rīgas pašvaldība nākamgad plāno 20 miljonu latu lielu budžeta deficītu, liecina Rīgas domes 2010.gada budžeta projekts.

Rīgas pašvaldības budžeta kopējie ieņēmumi plānoti 389,7 miljoni latu, tajā skaitā 387,6 miljoni pamatbudžeta ieņēmumi un 2,05 miljoni latu speciālā budžeta ieņēmumi.

Budžeta kopējie izdevumi nākamgad plānoti 409,7 miljoni latu, tajā skaitā 407,6 miljoni latu pamatbudžeta izdevumi un 2,05 miljoni latu speciālā budžeta izdevumi.

Līdz ar to finansiālais deficīts budžetā plānots 19,98 miljoni latu.

Rīgas pašvaldības budžeta deficīts šogad sasniegs 57 miljonus latu.

Saskaņā ar grozījumu projektu pašvaldības ieņēmumi šogad plānoti 435,4 miljonu latu apmērā, bet izdevumi - 492,45 miljoni latu.

Augustā pieņemtie budžeta grozījumi paredzēja, ka pašvaldības budžeta ieņēmumi būs 443,4 miljoni latu, izdevumi - 490,46 miljoni latu, bet deficīts sasniegs 47 miljonus latu.

Svarīgākais