Alkoholisko dzērienu asociācijas iebilst alus atbrīvošanai no tirdzniecības ierobežojumiem

Latvijas alkoholisko dzērienu, izņemot alu, nozares asociācijas medijos publicētā atklātā vēstulē iebilst pret parlamentā virzītajiem Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumiem, kas paredz atbrīvot no tirdzniecības ierobežojumiem vienu alkoholisko dzērienu grupu - alu.

Vēstules autori norāda, ka laikā, kad publiskajā telpā tiek asi diskutēts par alkoholisma izplatības ierobežošanu, it īpaši jauniešu vidū, faktiski tiek steigā un nacionālo svētku aizsegā virzīti apstiprināšanai grozījumi likumos, kas veicina vieglā alkohola pieejamību jauniešiem un paralēli kropļo tirgus konkurenci, radot nevienlīdzīgus apstākļus vieglo un stipro alkoholisko dzērienu tirdzniecībā.

"Alkohola iedalījums "sliktajā" un "labajā" nav pieļaujams un tirdzniecības regulējumi nedrīkst nodrošināt labvēlīgākus nosacījumus kādai konkrētai alkoholisko dzērienu kategorijai - šajā gadījumā alkoholam ar absolūtā alkohola saturu līdz 5,8%, kas ir populārākais alkohols jauniešu vidū," atklātajā vēstulē raksta asociācija, aicinot Valsts prezidentu neizsludināt Alkoholisko dzērienu aprites likumu pašreizējā redakcijā.

Likuma grozījumus galīgajā lasījumā šonedēļ skatīs parlaments. Saeimai būs jālemj par jūnija sākumā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas atbalstīto priekšlikumu paplašināt vieglo alkoholisko dzērienu grupu, kas veikalos nebūs atsevišķi jānorobežo. Sākotnēji tika plānots grozīt Alkoholisko dzērienu aprites likumu, paredzot, ka dzērieni, kuros alkohola saturs pārsniedz 5%, jāizvieto atsevišķā tirdzniecības zāles zonā, kas aprīkota ar videonovērošanu. Savukārt uz vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem - alu, kokteiļiem, sidru - prasības neattiecas. Komisijas deputāti atbalstīja priekšlikumu noteikt, ka atsevišķā tirdzniecības zāles zonā būs jāizvieto alkoholiskie dzērieni, kuros alkohols pārsniedz 5,8%. Tādējādi tikšot pasargāti mazie alus ražotāji.

Jau toreiz pret šādiem grozījumiem iebilda alkohola ražotāji un tirgotāji.

Atklāto vēstuli parakstījis Alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju apvienības valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers, Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš, kā arī Latvijas Universitātes atturības un veselības izglītības veicināšanas biedrības valdes priekšsēdētāja Laura Keiša.

Svarīgākais