Latvijā sarucis bankomātu skaits

Pirmā ceturkšņa beigās Latvijā bija izvietots 1251 bankomāts, kas ir par 19 mazāk nekā pērn gada beigās, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

"Latvijas Hipotēku un zemes banka", kas pamazām pārtrauc veikt komercbankas funkcijas, bankomātu skaitu samazinājusi par 14. Pērn gada beigās "Latvijas Hipotēku un zemes banka" Latvijā bija izvietojusi 71 bankomātu, šogad pirmā ceturkšņa beigās - 57. Bankomātu skaitu par sešiem samazinājusi "GE Money Bank", kurai patlaban Latvijā izvietoti 74 bankomāti.

Ceturkšņa laikā bankomātu skaitu samazinājusi arī "Nordea" banka, kurai pērn gada nogalē bija 111 bankomāti, bet šogad marta beigās - 102. "SEB bankai" šogad marta beigās bija 244 bankomāti, kas ir par trīs mazāk nekā pērn gada beigās.

Vairākas bankas atvērušas jaunus bankomātus. Bankai "Citadele" šogad pirmā ceturkšņa beigās bija 157 bankomāti, kas ir par pieciem vairāk nekā pērn gada nogalē. "DNB bankai" šogad ir 159 bankomāti - par trīs bankomātiem vairāk nekā pagājušā gada beigās. Arī "Swedbank" audzis bankomātu skaits - šogad marta beigās "Swedbank" bija 417 bankomāti, pērn gada beigās - 412.

Kopumā bankomātus Latvijā izvietojušas deviņas kredītiestādes. No visiem Latvijā izvietotajiem bankomātiem 1151 nodrošina skaidrās naudas izmaksu, bet 193 bankomātiem ir skaidras naudas iemaksas funkciju. Naudas iemaksas automātus piedāvā četras Latvijā strādājošās bankas.

Visvairāk bankomātu Latvijā izvietojusi "Swedbank" - 417, otrajā vietā ir "SEB banka" ar 244 bankomātiem, bet trešajā - "DNB banka" ar 159 bankomātiem. Bankai "Citadele" ir 157 bankomāti, "Nordea" bankai - 102, "GE Money Bank" - 74, "Latvijas Hipotēku un zemes bankai" - 57, "PrivatBank" - 27, "Rietumu bankai" - 14.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais