Viņķele: IIN samazināšana par 2 procentpunktiem nākamgad - vēl diskutējama

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšana par 2 procentpunktiem nākamajā gadā vēl būtu diskutējama, šorīt Latvijas Radio izteicās labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Valdība ir apņēmusies IIN līdz 2015.gadam samazināt par 5 procentpunktiem. IIN likme šogad tika samazināta no 25% līdz 24%, un IIN likmi samazināt plānots arī nākamajos divos gados - no 2014.gada IIN likme plānota 22%, bet no 2015.gada - 20%. IIN samazināšanu par savu prioritāti ir izvirzījusi Reformu partija.

Pēc Viņķeles domām, IIN samazināšana būtu vēl diskutējama, jo tas esot lielo algu saņēmējiem izdevīgs lēmums.

Viņķele kopā ar finanšu ministru Andri Vilku (V) kā "absolūtu prioritāti" virzīšot atvieglojumu par apgādājamo un neapliekamā minimuma palielināšanu, jo tie esot tieši instrumenti, kā mazināt nabadzību un nevienlīdzību Latvijā. Latviju darboties šajā virzienā skubina dažādas starptautiskās organizācijas.

Pašlaik plānots, ka minimālā alga nākamgad tiks palielināta līdz 225 latiem, atvieglojumi par apgādājumiem - līdz 98 latiem, bet ar nodokļiem neapliekamais ienākumu minimums tiks palielināts algām, kas nav lielākas par 400 latiem, bet lielāku algu saņēmējiem izmaiņu nebūs.

Ministre uzsvēra, ka šīs izmaiņas nepalielina darbaspēka izmaksas darba devējiem. Politiķe ir pārliecināta, ka arī budžeta rādītāji atļaus paveikt iecerētos plānus.

Savukārt nodokļu pārlikšana no darbaspēka uz nekustamo īpašumu esot tālākas nākotnes jautājums.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais