Samazinājies alus, bet pieaudzis alkoholisko kokteiļu un degvīna patēriņš

Šī gada sākumā Latvijā samazinājies alus, bet pieaudzis - alkoholisko kokteiļu un degvīna patēriņš.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija, 2013.gada trīs mēnešos patēriņam Latvijā nodoti 1 054 000 dekalitri alkoholisko dzērienu, kas ir par 3% vairāk nekā 2012.gada attiecīgā periodā. Vērtējot absolūtā alkohola vienībās, palielinājums ir pat par 4%.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem, alkoholisko dzērienu patēriņa rādītājos lielākā daļa pieauguma ir alkoholiskajiem kokteiļiem un degvīnam - par 38 000 dekalitru jeb 7%.

2013.gada trīs mēnešos patēriņam Latvijā nodoti 2 934 000 dekalitri alus, kas ir par 4% mazāk nekā 2012.gada attiecīgajā periodā.

Kopējā patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu struktūrā 2013.gada trīs mēnešos vislielāko īpatsvaru veido alus (74%), taču salīdzinoši zemās akcīzes likmes dēļ kopējos akcīzes nodokļa ieņēmumos par alkoholiskajiem dzērieniem tas veido tikai nepilnus 11%.

Degvīna un pārējo spirtoto dzērienu īpatsvars kopējā alkohola patēriņa struktūrā aizņem 15%, taču būtiski augstākās nodokļa likmes dēļ akcīzes nodokļa ieņēmumu struktūrā šī grupa dominē - 78%.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais