PTAC visvairāk sūdzību saņēmis par "SEB banku" un "DNB banku"

Šī gada pirmajā ceturksnī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) saņemtas 90 rakstveida sūdzības par finanšu pakalpojumiem, no tām par AS "SEB banka" un AS "DNB banka" darbību tika saņemtas piecas sūdzības attiecīgi, aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Kopumā par kredītiestāžu darbību PTAC saņēma 36 sūdzības, no tām par netaisnīgiem līguma noteikumiem cilvēki ir sūdzējušies 15 gadījumos, bet par negodīgu komercpraksi bija saņemtas divas sūdzības.

Tikmēr par apdrošinātāju darbību kopumā saņemtas piecas sūdzības, no tām divas sūdzības tika iesniegtas par AAS "ERGO Latvija" darbību. Tostarp par netaisnīgiem līguma noteikumiem sūdzība iesniegta vienā gadījumā.

Kā skaidroja PTAC, par negodīgu komercpraksi sūdzības nav saņemtas, toties par citām problēmām - apdrošināšanas atlīdzības izmaksas atteikumu, apdrošināšanas atlīdzības lietas izskatīšanas novilcināšanu - bija iesniegtas četras sūdzības.

Liels skaits sūdzību saņemts arī par personu, kas neatbilst kredītiestāžu statusam, darbību - visvairāk sūdzību, tas ir, deviņas, ir saņemtas par AS "4finance" darbību, kā arī par SIA "Inserviss Group" darbību tās ir četras sūdzības.

No šī skaita deviņas sūdzības PTAC saņēmis par negodīgu komercpraksi, bet par netaisnīgiem līguma noteikumiem patērētāju kreditēšanas līgumos reģistrētas 12 sūdzības. Vēl desmit gadījumos patērētāju sūdzības iesniegtas par augstu procentu likmi, kredīta piešķiršanu nevērtējot maksātspēju, darbību bez licences, atbildes nesniegšanu uz patērētāja sūdzību un citiem pārkāpumiem.

Visbeidzot par parādu piedziņas kompānijām PTAC ir kopā saņēmis 24 sūdzības, no kurām par parādu piedziņas procesu - zvanīšanu uz darbu un informācijas sniegšanu trešajām personām, piemērotajām komisijas maksām, par informācijas ievadīšanu parādnieku datubāzēs - pretenzijas ir izteikušas 14 personas.

Vairums sūdzību ir saņemtas par SIA "Paus Konsults" un UAB "Gelvora" filiāli Latvijā - sešas, kā arī par SIA "Cretitreform Latvijā" darbību - piecas sūdzības.

Lielākajā daļā gadījumu, atbildot uz sūdzībām, PTAC sniedza patērētājiem rakstveida konsultācijas un skaidrojumus saistībā ar viņu tiesību aizsardzības jautājumiem, nepieciešamības gadījumā pieprasot paskaidrojumu attiecīgajam finanšu pakalpojumu sniedzējam.

Pēc PTAC paskaidrojuma pieprasījumiem vairākās lietās patērētāju sūdzībās norādītās problēmas patērētājam un/vai patērētāju grupai tika atrisinātas pozitīvi. Piemēram, patērētāju kolektīvo interešu aizsardzības lietās AS "Norvik banka" šī gada sākumā iesniedza rakstveida apņemšanos, ar kuru apņēmās novērst patērētāju tiesību pārkāpumu.

Vienlaikus veikto uzraudzības darbību rezultātā ir panākts daudz pozitīvu risinājumu arī individuālo patērētāju lietu izskatīšanas gaitā, piemēram, kredītiestādes vairākos gadījumos ir atmaksājušas naudas līdzekļus patērētājiem pēc to neveiksmīgu darījumu veikšanas bankomātos, tajā skaitā par veiktajiem darījumiem ārvalstīs, atmaksājušas patērētājam nepamatoti ieturētas komisijas maksas par pakalpojumiem, kurus patērētājs nav izmantojis vai faktiski no tā atteicies.

Tomēr PTAC norāda, ka saņemtie iesniegumi nenorāda, ka saņemtās sūdzības ir pamatotas, kā arī to, ka, analizējot saņemto sūdzību skaitu par kādu konkrēto pakalpojumu sniedzēju, ir jāņem vērā fakts, ka ir novērojama saistība starp saņemto sūdzību skaitu un pakalpojumu sniedzēja klientu skaitu.

Svarīgākais