Ekonomisti aprīlī prognozē gada deflāciju

Paredzams, ka aprīlī Latvijā pirmo reizi kopš 2010.gada vidus varētu būt novērota gada deflācija vai arī pavisam minimāla gada inflācija 0-0,1% apmērā, prognozēja biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti.

Aprīlis aizvadīts bez īpašām cenu izmaiņām mēneša laikā, un, kā liecina "Citadeles bankas" novērojumi, mēneša inflācija varētu būt bijusi ap 0,2%, un kopējo ciparu visdrīzāk veidojuši šim gadalaikam ierastie sezonālie faktori - apģērbu, apavu un pārtikas cenu kāpums, ko daļēji kompensēja degvielas cenu neliela pazemināšanās, norāda "Citadeles bankas" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis.

"Tomēr šis tas interesants patēriņa cenu frontē aprīlī tomēr ir noticis. Pateicoties degvielas ietekmei, šoreiz mēneša inflācija varētu būt bijusi zemāka, nekā vidēji ierasts redzēt aprīlī, tostarp arī zemāka nekā pērn, līdz ar to gada inflācijas līmenis, visdrīzāk, ir pakritis zem nulles. Respektīvi, Latvijā ir iestājusies gada deflācija 0,2% apmērā," prognozē Vaikulis.

Ekonomists norāda, ka gada deflācija Latvijā nebija pieredzēta kopš 2010.gada vidusdaļas, kad Latvijas un pasaules ekonomika ķepurojās ārā no krīzes dziļumiem. Pašlaik situācija ir nedaudz citādāka - deflācijas iemesli šoreiz ir meklējami ārpusē - pasaules, galvenokārt, Eiropas, kā arī attīstības valstu ekonomiku pagurumā, kas spiež lejup pārtikas un energoresursu biržas cenas.

"Savukārt ar iekšējo pieprasījumu pašlaik acīmredzot viss ir kārtībā, spriežot pēc Latvijas mazumtirdzniecības straujajiem pieauguma tempiem un pēdējiem gadiem neierasti lieliem pavasara sastrēgumiem Rīgas ielās," uzskata Vaikulis.

Viņaprāt, deflācijas klimats Latvijā būs maigs. Visticamāk, ka tuvākos mēnešus gada inflācijas līmenis svārstīsies ap nulli, bet gada otrajā pusē inflācija nedaudz palielināsies, pazūdot pievienotās vērtības nodokļa pazemināšanas ietekmes efektiem. 2013.gada vidējo inflāciju "Citadeles banka" prognozē nedaudz zem 1%, piebilda Vaikulis.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis prognozē, ka aprīlī mēneša inflācija sagaidāma 0,4-0,5% apmērā. Tomēr cenu līmenis gada laikā mainījies nebūs vai arī uzrādīs pavisam niecīgu kāpumu 0-0,1% apmērā.

"Aprīlī cenu izmaiņas lielā mērā turpināja noteikt sezonalitātes svārsts, ārējās vides anēmiskais raksturs un dzīvīgais privātais patēriņš. Neliels kāpums sagaidāms pārtikas produktiem, kaut pārtikas izejvielu cenas globālajos tirgos pēdējā laikā ir mazinājušās. Degvielas un siltumenerģijas cenu līmeņos iztika bez lielām izmaiņām. Savukārt lielākā ietekme un lielākais kāpums gaidāms apģērbu un apavu segmentā, kas būs lielākā ietekme uz aprīļa inflāciju. Kāpuma apmērs lielā mērā būs atkarīgs no tirgotāju vērtējuma par pircēju gatavību uz tēriņiem. Pēdējā laikā šis segments, sekojot patēriņa aktivitātei, arī uzrāda straujāku cenu kāpumu," skaidro Gašpuitis.

"Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozē, ka aprīlī patēriņa cenas būs palielinājušās par 0,4% mēneša laikā. Tas nozīmē nemainīgas cenas salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli jeb ap 0% gada pieaugumu. Ir iespējams, ka gada cenu izmaiņas būs pavisam nedaudz zem nulles, pieļauj ekonomiste.

"Mēneša cenu pieaugumu aprīlī veicinājuši pārtikas produkti, kā arī apģērbs un apavi. Degvielas cenas ir svārstījušās no nedēļas uz nedēļu - izskatās, ka dīzeļdegviela aprīļa vidū ir kļuvusi nedaudz lētāka, benzīna cenas līdzīgas kā pirms mēneša. Mājokļu pakalpojumu tarifi saglabājušies daudz maz stabili," prognozi pamato Strašuna.

Par patēriņa cenu pārmaiņām 2013.gada aprīlī Centrālā statistikas pārvalde ziņos piektdien, 10.maijā.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).