Sesks: Bez nopietnas palīdzības "Liepājas metalurgs" nevar atsākt ražošanu

Tērauda tirgotājs "Stemcor" pagaidām ir viens no reālākajiem uzņēmumiem, kas varētu iesaistīties "Liepājas metalurga" problēmu risināšanā, "Rietumu Radio" atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija), vienlaikus atzīstot, ka viņš personīgi runājis arī ar citiem potenciālajiem investoriem - metalurģijas kompānijām.

"Šobrīd galvenais uzdevums panākt, lai uzņēmums atkal spēj iepirkt izejvielas - metāllūžņus un atsākt ražošanu. "Stemcor" šādus risinājumus ir piedāvājis," sacīja Sesks, norādot, ka "nepieciešama ļoti nopietna iesaistīšanās", jo uzņēmuma rīcībā neesot apgrozāmo līdzekļu, par ko iepirkt metāllūžņus un norēķināties par elektroenerģiju.

"Stemcor", kā sacīja Sesks, ir gatavs piegādāt uzņēmumam metāllūžņus, savukārt "Liepājas metalurgs" ražotu produkciju, ko "Stemcor" tālāk pārdotu savām tirdzniecības ķēdēm 45 valstīs. "Lai uzņēmums varētu atsākt ražošanu, ir vajadzīgi papildu apgrozāmie līdzekļi, kuru "Liepājas metalurga" rīcībā nav," skaidroja mērs. Tāpēc bez finanšu resursu piesaistes uzņēmums ražošanu nevarot atsākt.

Tērauda tirgotāju "Stemcor" Sesks minēja kā vienu no šobrīd reālākajiem kandidātiem, kas varētu iesaistīties uzņēmuma atveseļošanā, taču atzīst, ka viņam ir bijušas sarunas arī ar citiem potenciālajiem investoriem, taču tie nevēloties plašāku publicitāti.

"Kreditori lielā mērā ir sapratuši, ka uzņēmums ir jāglābj, jo citādi bankas pazaudēs savus ieguldītos līdzekļus. Un tā Liepājai ir laba ziņa - ka, tautas valodā runājot, nav vēlmes šo uzņēmumu vienkārši sagriezt gabalos," sacīja Sesks, kurš vakar piedalījās valdības "Liepājas metalurga" problēmu risināšanai izveidotās darba grupas sēdē. Viņš atzina, ka akcionāru savstarpējās nesaskaņas joprojām nav atrisinātas un veids, kā sarunāties, nav atrasts. Par vienu no lielākajām problēmām Liepājas mērs uzskata to, ka nav jūtami uzlabojumi produkcijas noieta tirgos. "Uzņēmums spēj saražot, bet jautājums, vai ir iespējams pārdot".

Kā ziņots, premjerministram Valdim Dombrovskim (V) 26.aprīlī bijusi īsa tikšanās ar tērauda tirdzniecības kompāniju "Stemcor", kas ir gatava iesaistīties AS "Liepājas metalurgs" problēmu risināšanā.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai LETA pastāstīja, ka tikšanās noritējusi kopā ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un tās laikā premjers uzņēmuma pārstāvi Ralfu Openheimeru, kura ģimenei pieder "Stemcor" kontrolpakete, iepazīstināja ar situāciju "Liepājas metalurgā". Openheimers paudis gatavību iesaistīties uzņēmuma situācijas risināšanā. Apspriesta arī iespēja "Stemcor" pievienoties "Liepājas metalurga" kreditoru klubam. Panke pastāstīja, ka šis uzņēmums ar "Liepājas metalurgu" sadarbojas jau 17 gadus.

Svarīgākais