Aprīļa sākumā valstī bija 53 594 nodokļu parādnieki-juridiskās personas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē 1.aprīlī bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Publiskajā datubāzē mēneša sākumā bija pieejama arī informācija par 4124 nodokļu parādniekiem fiziskām personām, kam arī nodokļu parāds ir virs 100 latiem.

VID Komunikācijas daļas vecākā speciāliste Evita Teice-Mamaja aģentūrai LETA skaidroja, ka šis nodokļu parādnieku skaits ir ļoti mainīgs. Piemēram, ja vienā dienā kāds nodokļu maksātājs ir parādnieku sarakstā, nākamajā dienā tas parādu samaksā un vairs nav šajā sarakstā. Informācija datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā -, un informācija par nodokļu maksātāja nodokļu parādiem tiek iekļauta, ja parāda kopsumma attiecīgā mēneša 6. vai 25.datuma plkst.24 pārsniedz 100 latus.

Saskaņā ar VID informāciju uz 1.aprīli valstī kopumā bija 195 702 nodokļu maksātāji juridiskās personas. Portāla "Firmas.lv" vadītājs Juris Rožkalns aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar "Firmas.lv" un "Latvijas tālruņs" datiem Latvijā patlaban ir aptuveni 55 000 aktīvu uzņēmumu, kas veic komercdarbību.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa VID mājaslapā ir pieejama publiskā nodokļu parādnieku datubāze, kas tiks aktualizēta divas reizes mēnesī. Šajā datubāzē gan informācija par nodokļu parādniekiem nav pieejama kopēja saraksta veidā, bet gan tikai par konkrētu nodokļu maksātāju, precīzi ievadot informācijas atlases kritērijus.

Lai uzzinātu, vai konkrētai juridiskai personai ir vai nav nodokļu parāds, ir jāievada nodokļu maksātāja nosaukums un reģistrācijas kods - šiem kritērijiem ir jābūt ļoti precīzi ievadītiem, uzsver VID. Bet, lai uzzinātu, vai fiziskai personai - saimnieciskās darbības veicējai - ir vai nav nodokļu parāds, prasītajos laukos ir jāievada šīs personas vārds, uzvārds un reģistrācijas kods. Arī šai informācijai ir jābūt precīzi ievadītai. Taču gadījumā, ja šī informācija nebūs precīzi ievadīta, sistēma informēs par kļūdaini norādītu nosaukumu, piedāvājot precīzu nodokļu maksātāja nosaukumu atbilstoši ievadītajam reģistrācijas kodam.

Kopējā parāda summā, ko publisko VID nodokļu parādnieku datubāzē, netiek iekļauti tikai tie nodokļu maksājumi, kuru maksāšanas termiņš ir pagarināts, sadalīts termiņos, atlikts vai atkārtoti sadalīts termiņos. Gadījumā, ja nodokļu maksātājs neveiks nodokļa maksājuma, kura samaksas termiņš ir sadalīts termiņos, atlikts vai atkārtoti sadalīts termiņos, samaksu noteiktajā termiņā un pilnā apmērā, VID administrēto nodokļu parādnieku datubāzē šī parāda summa tiks iekļauta kopējā parāda summā.

Vienlaikus VID administrēto nodokļu parādnieku datubāzē būs pieejama arī vēsturiskā informācija par nodokļu parādu esamību vai neesamību uz iepriekšējo mēnešu 6. un 27.datumu. Vēsturiskā informācija būs pieejama par iepriekšējiem 12 mēnešiem, sākot no 2013.gada 1.aprīļa. Nepieciešamības gadījumā arī vēsturisko informāciju būs iespējams izdrukāt kā izziņu.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais