"Liepājas metalurgam" notiek pārrunas ar Valsts kasi par kredīta maksājuma segšanu

Grūtībās nonākušais metalurģijas uzņēmums AS "Liepājas metalurgs" pašreiz risina pārrunas par iespēju, ka Valsts kase uzņēmuma vietā 30.aprīlī varētu segt maksājumu Itālijas bankai "UniCredit S.p.a." aptuveni 5,5 miljonu latu apmērā, liecina uzņēmuma paziņojums "NASDAQ OMX Riga".

"Liepājas metalurgs" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs jau ceturtdien, 11.aprīlī, paziņoja, ka uzņēmums nespēs veikt kārtējo maksājumu "UniCredit".

Tomēr Finanšu ministrijā ceturtdien norādīja, ka Valsts kase vēl nav saņēmusi paziņojumu par "Liepājas metalurga" nespēju norēķināties ar banku. Saskaņā ar galvojuma apkalpošanas līgumu "Liepājas metalurgam" ir jāpaziņo par daļēju vai pilnīgu nespēju veikt kārtējo maksājumu ne vēlāk kā 10 kalendārās dienas pirms maksājuma veikšanas dienas. Kārtējam maksājumam ir jābūt 30.aprīlī.

Savukārt Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme iepriekš apstiprināja, ka Valsts kase šo maksājumu veiks, jo to paredz līguma nosacījumi. Viņa paskaidroja, ka maksājumu sedz ķīla.

Šonedēļ Valsts kases, "Liepājas metalurga" un investīciju banku pakalpojumu un finanšu konsultāciju kompānijas "Prudentia" pārstāvji tikās ar "UniCredit", lai runātu par kredīta restrukturizācijas iespējām. "Pagaidām šīm sarunām nav konkrēta rezultāta, taču tās notika pozitīvā gaisotnē, un Itālijas banka izteica gatavību turpināt sarunas par kredīta restrukturizāciju pēc tam, kad bankai tiks iesniegts saprātīgs ilgtermiņa biznesa plāns," sacīja Dzelme.

Viņa piebilda, ka biznesa plānu uzņēmumam palīdzēs izstrādāt kreditoru pieaicinātais finanšu konsultants "Prudentia". Patlaban neesot iespējams pateikt, kad varētu notikt nākamās sarunas ar "UniCredit".

Kā ziņots, toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par "Liepājas metalurga" saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apjomā bankā "UniCredit". Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

Kredīta maksājums uzņēmumam jāveic divas reizes gadā. Līdz šim visus maksājumus "Liepājas metalurgs" ir veicis, taču pašreizējā smagajā finanšu situācijā tas, visdrīzāk, būs jādara Valsts kasei, atzina Terentjevs.

"Liepājas metalurgs" pašlaik strādā pie izmaksu samazināšanas plāna. Plānots par 8-10% samazināt darbinieku skaitu. Štatu samazināšana skars arī administrācijas darbiniekus, ne tikai cehu strādniekus, norādīja Terentjevs.

Svarīgākais