Liela daļa Baltijas valstu iedzīvotāju attaisno kontrabandas preču iegādi

51% Latvijas, 62% Lietuvas un 31% Igaunijas iedzīvotāju pilnībā vai daļēji attaisno kontrabandas alkohola, cigarešu un degvielas iegādi, secināts pētījumā, kuru šā gada janvārī pēc Lietuvas Brīvā tirgus institūta (LBTI) pasūtījuma veica kompānija "Spinter research".

Pētījumā arī atklāts, - liela daļa Baltijas iedzīvotāju uzskata, ka pērn nelegālo cigarešu, alkohola un degvielas lietošanas apmēri ir pieauguši.

Kā atzīst LBTI vecākais eksperts un galvenais pētnieks Vitauts Zukausks, sabiedrības viedoklis attiecībā uz nelegālo preču patēriņu ir ļoti svarīgs, jo paši iedzīvotāji arī ir patērētāji. "Kā mēs redzam, iedzīvotājiem visās Baltijas valstīs ir tendence attaisnot kontrabandu, taču Latvijā un Lietuvā kontrabanda un šādu preču patēriņš tiek attaisnots vairāk nekā Igaunijā," sacīja Zukausks.

Kā galvenos iemeslus, kas liek atbalstīt kontrabandu, pētījuma dalībnieki nosaukuši pieaugošās preču cenas, tai skaitā nodokļus, un arvien sarūkošos ienākumus. Vēl viens būtisks iemesls ir iespēja gūt peļņu no lielajām cenu atšķirībām starp Baltijas valstīm un tuvējām kaimiņzemēm, kurās nepastāv Eiropas Savienības valstīs noteiktais augstais un obligāti piemērojamais akcīzes nodoklis degvielai, alkoholiskajiem dzērieniem un cigaretēm.

Cenu atšķirību kā būtisku kontrabandu ietekmējošo faktoru aptaujā minējuši 50% respondentu no Latvijas, 55% no Igaunijas un 46% no Lietuvas. Turklāt ceturtdaļa Latvijas un proporcionāli tikpat daudz Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka vēl viens svarīgs iemesls kontrabandai ir korupcija. Starp Igaunijas iedzīvotājiem gan tā domā tikai katrs desmitais.

Visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāji pētījumā atzinuši, ka visefektīvākais veids kontrabandas un nelegālo preču aprites apkarošanai ir nodokļu pazemināšana, lai panāktu cenu samazināšanos.

Kā otro efektīvāko līdzekli cīņai pret nelegālo preču izplatību Lietuvas un Latvijas iedzīvotāji nosaukuši uzņēmējdarbību ierobežojošā valsts regulējuma samazināšanu. Tikmēr Igaunijas iedzīvotāji pauduši viedokli, ka otrs efektīvākais veids kontrabandas mazināšanai ir robežkontroles pastiprināšana.

"Spinter research" pēc LBTI pasūtījuma minēto pētījumu veica, aptaujājot kopumā 3033 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājus. Latvijā tika aptaujāti 1026 cilvēki, Lietuvā - 1004, bet Igaunijā - 1003. Respondentu vecums bija no 18 līdz 75 gadiem.

Pētījums par iedzīvotāju attieksmi pret kontrabandu un nelegālo preču patēriņu tiek veikts kopš 2004.gada, taču respondenti no visām trim Baltijas valstīm tajā tika aptaujāti otro reizi.

Svarīgākais