Rīt sasaukta koalīcijas ārkārtas sanāksme par budžeta jautājumiem

Rīt, 25.novembrī, sasaukta valdību veidojošo partiju ārkārtas sanāksme par nākamā gada valsts budžeta jautājumiem, žurnālistus informēja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne.

Koalīcijas tikšanās plkst.12.30 sāksies Saeimā, un tajā tikšot runāts par vienoto atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē, kā arī atsevišķiem ar budžetu saistītiem tehniskiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka vakar ārkārtas sēdē valdība vienojās izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā kā budžetu pavadošo likumprojektu virzīt arī priekšlikumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu no 23% uz 26%.

Tomēr valdība atteikusies no ieceres piemērot 25% uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi tiem uzņēmumiem, kuru peļņa pārsniedz piecus miljonus latu. Šāds nodokļa palielinājums netiks virzīts, un visiem uzņēmumiem saglabāsies līdzšinējā likme - 15%.

Valdība arī vienojusies piemērot 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi spekulatīviem darījumiem ar nekustamo īpašumu, kā arī 10% likmi ienākumiem no dividendēm.

Kā žurnālistiem sacīja Dombrovskis, visi lēmumi par nākamā gada valsts budžetu valdībā ir pieņemti. Valdības vadītājs uzsvēra, ka ir izdarīts viss, lai Saeima 1.decembrī lemtu par nākamā gada budžeta projektu.

Dombrovskis atzina, ka budžeta projekts tapis smagās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un koalīcijas partneriem, tomēr citas izvēles - neveikt budžeta konsolidāciju par 500 miljoniem latu - valdībai nav bijis.

Tieši ar smagajām sarunām koalīcijas vidū premjers netieši skaidroja arī salīdzinoši biežo valdības viedokļu maiņu. Viņš arī norādīja, ka progresīvajam mājokļa nodoklim likmes tomēr varēja būt arī augstākas, taču Tautas partijas pretestības dēļ tas neesot izdevies.

Dombrovskis arī informēja, ka tehniskā līmenī par šo nākamā gada budžeta projektu esot panākta vienošanās arī ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tiesa, aizdevēju gala lēmums varētu būt zināms tikai pēc pārskata misijas ierašanās, kas plānota pēc budžeta pieņemšanas Saeimā.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais