Pētījums: autovadītāji par degvielu mēnesī tērē no 36 latiem līdz 70 latiem

Latvijā autobraucēji degvielas iegādei vidēji tērē no 36 latiem līdz 70 latiem mēnesī, liecina pētījumu kompānijas "GfK" un LETA biznesa portāla "Nozare.lv" pētījums par degvielas nozari.

Šādu summu tērē 41% aptaujāto respondentu. 22% savukārt tērē tikai līdz 35 latiem, 19% - no 71 lata līdz 105 latiem, bet 8% - no 106 līdz 140 latiem. 6% respondentu apgalvo, ka paši degvielu neiegādājas, jo to apmaksā darba devējs. Un tikai 3% tērē no 141 līdz 210 latiem mēnesī, kamēr vairāk par 211 latiem tērē vien 1% aptaujāto.

Tāpat pētījumā noskaidrots, ka visās Baltijas valstīs vismaz 70% autovadītāju, kas ikdienā paši vada automašīnu, labprāt izmanto degvielas tirgotāju piedāvātās lojalitātes kartes, tādējādi maksājot zemāku cenu par degvielu.

Latvijā 33% respondentu norādījuši, ka katru reizi iegādājas degvielu pie viena degvielas tirgotāja. Savukārt Igaunijā un Lietuvā autovadītāji nav tik lojāli vienam tīklam - Lietuvā tikai 22% izvēlas iegādāties degvielu pie viena tirgotāja, bet Igaunijā - 28%.

Aptauja arī uzrāda, ka citus degvielas uzpildes stacijās pieejamos pakalpojumus (apdrošināšanu, auto mazgāšanu, iepirkšanos) Latvijā labprāt izmanto 11% respondentu, bet 27% atzinuši, ka izmanto tos daļēji. Savukārt Igaunijā papildu pakalpojumus labprāt izmanto tikai 5%, bet daļēji tos izmanto 19% autovadītāju. Lietuvā papildu pakalpojumus izmanto 9%, bet daļēji tos izmanto 23% autovadītāju.

Tāpat pētījumā noskaidrots, ka no Baltijas valstīm auto ikdienā visbiežāk vada lietuvieši, bet visretāk - Latvijā dzīvojošie.

Lietuvā no aptaujātajiem 74% privātie autobraucēji atbildēja, ka ikdienā vada auto, savukārt Latvijā tādu bija tikai 54% un Igaunijā attiecīgi 65%.

LETA biznesa portāla "Nozare.lv" un "GfK" aptauja tika veikta šī gada janvārī un tajā piedalījās respondenti no 18 līdz 65 gadiem. Aptaujā Latvijā piedalījās 533 respondenti, kuri paši ikdienā vada automašīnu, Lietuvā - 621, bet Igaunijā - 545. Kopumā tika aptaujāti 1040 respondenti Latvijā, 873 respondenti Lietuvā un 643 respondenti Igaunijā.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.