Latvijā darba vietā bojā gājušo skaits divreiz augstāks nekā vidēji Eiropā

Latvijā nelaimes gadījumos darbā bojā gājušo skaits ir dramatisks - ja ik gadu vidēji Eiropā darba negadījumos dzīvību zaudē divi cilvēki uz 100 000, tad Latvijā tie ir četri, šodien, atklājot darba drošībai veltītu kampaņu, sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) eksperts darba aizsardzības jautājumos Ziedonis Antapsons.

Ar mērķi pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību darba drošībai un sekām, ko izraisa nevērīga attieksme pret to, šodien Rīgā, Esplanādes laukumā netālu no Raiņa pieminekļa, atklāta provokatīva instalācija - 34 ar palagiem apsegti cilvēku ķermeņu atveidojumi, kas simbolizē visus pērn darba negadījumos bojā gājušos cilvēkus.

"Kāpt jaunceltnē bez nodrošinājuma vai ķiveres, zāģēt koku bez noteiktām iemaņām to darīt un instruktāžas par pareizu meža tehnikas lietošanu ir tas pats, kas lēkt uz galvas upē nezināmā vietā. Tiesa, cilvēki to parasti sāk apzināties vien brīdī, kad nelaimē nokļūst paši vai tā skar viņu tuviniekus. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik nozīmīga un bieži vien izšķiroša loma ir darba drošības noteikumu ievērošanai ikdienā, esam sākuši informatīvu kampaņu. Tās centrālais elements ir provokatīva vides instalācija, kas tiešā veidā ataino dramatisko situāciju darba drošības jomā Latvijā, - tajā simboliski attēloti tiek 34 cilvēki, kuri gājuši bojā nelaimes gadījumos darbā 2012.gadā," atklājot kampaņu, teica LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Vides instalācija būs apskatāma visu nedēļu, bet 26.februārī un 28.februārī laikā no plkst.8 līdz 11 pie tās varēs saņemt konsultācijas darba aizsardzības jautājumos.

Kā ziņots, šogad līdz 11.februārim nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši jau 12 nodarbinātie, kas ir trīs reizes vairāk nekā pērn šajā laika posmā, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) apkopotā informācija. Savukārt pērn, pēc VDI datiem, darba negadījumos gājuši bojā 34 cilvēki. Darba inspekcija lēš, ka katrās desmit dienās Latvijā darbā iet bojā viens nodarbinātais.

Svarīgākais