Zatlers skarbāko kritiku velta budžeta veidošanas procesam, bet ne lēmumu būtībai

Lai arī Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka 2010.gada budžeta veidošanas process ir gan sasteigts, gan haotisks, viņaprāt, iedzīvotāji nepietiekami novērtē labās lietas, ko budžeta izstrādē izdevies panākt valdībai.

Kā šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja Zatlers, starp būtiskākajiem valdības sasniegumiem ir gan algu tālāka nesamazināšana policistiem, skolotājiem un medicīnas sistēmā strādājošajiem, gan arī pensiju nesamazināšana un pievienotās vērtības nodokļa un sociālā nodokļa nepalielināšana.

"Tie ir lielie posteņi, kur valdība savus solījumus ir turējusi, saprazdama, ka tālāki samazinājumi nav iespējami," uzsvēra Zatlers. Viņš arī atzinīgi izteicās par aptuveni 150 miljoniem latu, ko valdībai pēdējo divu mēnešu laikā izdevies novirzīt medicīnai, Eiropas Savienības struktūrfondu apguvei un lauksaimniecības atbalstam. "Tas ir valdības darba rezultāts," norādīja Valsts prezidents, piebilstot, ka nākamais būtiskais jautājums ir par minēto līdzekļu izlietojumu.

Tomēr pašu budžeta veidošanas procesu Zatlers kritizēja kā haotisku un grūti saprotamu, ko pavada skaļi strīdi, kas valdībai godu nedara. Turklāt Latvijas iedzīvotājiem netiek pilnībā izskaidrots, kā mainīsies katras ģimenes budžets, piemēram, plānoto nodokļu izmaiņu kontekstā, jo fiskālie ieguvumi, pēc Valsts prezidenta domām, ir nepietiekams izskaidrojums.

Piedevām steiga un vēlēšanās ievērot termiņus budžeta veidošanas procedūrā novedusi pie tā, ka valdības piedāvājumā bijušas arī vairākas nekvalitatīvas un apšaubāmas pozīcijas, īpaši valsts budžeta ieņēmumu daļā. "Prognozējamība ir būtiskākais rādītājs, kas norāda uz budžeta kvalitāti," uzsvēra Zatlers, gan atsakoties komentēt, vai valdības plānotie ieņēmumi uz nodokļu palielināšanas rēķina ir pietiekami pamatoti.

Tāpat viņš veltīja kritiku pašas valdības darbam, norādot, ka koalīcijas iekšējā opozīcija ir skaļāka par opozīciju Saeimā un traucē valdības darbā, turklāt nereti strīdi tiek izraisīti nevis konkrēta mērķa dēļ, bet ar nolūku tracināt valdības darbu kopumā. Tomēr valdības kompetence un iespējamā ministru maiņa ir premjera kompetencē.

Pēc Zatlera domām, valstī joprojām pārāk maz tiek ievērots arī solidaritātes princips, un arī no progresīvā nodokļa likmes ieviešanas situācija nav būtiski mainījusies. "Ja visi bagātie cilvēki var savākt tikai miljonu, tas neizklausās nopietni," uzsvēra Valsts prezidents.

Tāpat Valsts prezidents vēlētos sekot līdzi daudz aktīvākai strukturālo reformu īstenošanai, kuru gaitā tiek gūts ne tikai sabiedrības atbalsts, bet mērķis un uzdevumi ir skaidri arī pašiem valsts iestāžu darbiniekiem, kuri ir atbildīgi par reformu īstenošanu un, visbeidzot, pastāv arī reformu vadības mehānismi. Patlaban, kā atzina Zatlers, trūkst gan politiskās gribas, gan prasmes tās īstenot caur valsts iestādēm.

Amatpersona arī sagaida, lai vienotā paketē tiktu atkal savienots kopā atbalsts mazajiem uzņēmumiem, vienlaikus solot sekot līdzi tam, kāda ir banku pretīmnākšana kredītņēmējiem, kas šobrīd nav spējīgi veikt kredītu atmaksu.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais