TP rosina par dienesta automašīnas izmantošanu privātajām vajadzībām noteikt 60 latu lielu nodokli

Tautas partija (TP) rosina par dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām noteikt 60 latu lielu nodokli, šodien pēc Koalīcijas padomes sēdes žurnālistus informēja TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Vents Armands Krauklis.

Tomēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem norādīja, ka koalīcijas vairākums gan atbalstot nodokļa noteikšanu līdz 150 latiem, nevis fiksētu likmi, lai gan par to vēl būšot diskusijas.

Krauklis savukārt piebilda, ka mazāka nodokļa noteikšana neatkarīgi no tā, cik daudz tiek izmantots dienesta auto, ļaušot vairāk iekasēt nodokli.

Valdošās koalīcijas partijas iepriekš konceptuāli ir vienojušās par atbalstu dienesta auto izmantošanas privātām vajadzībām aplikšanai ar nodokļiem.

Kopējais nodokļa maksājums par darba devējam piederoša automobiļa izmantošanu privātām vajadzībām mēnesī tiek plānots 81 lats, tādējādi papildu nodokļu slogs gada laikā sasniegs gandrīz 1000 latu par vienu automašīnu.

Kā iepriekš informēja Finanšu ministrijas Preses nodaļas vadītāja Diāna Krampe, grozījumi likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) paredz aplikt darbinieka gūto labumu no darba devējam piederošas automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām gan darba laikā, gan ārpus tā. Šim mērķim paredzēts nosacītu vērtību - 150 latus mēnesī - nodokļu aprēķina nolūkos pieskaitīt darba attiecībās gūtajam ienākumam.

Tādējādi nodokļu summa, kas papildus tiks atskaitīta no darbinieka apliekamā ienākuma, būs 44,90 lati, ko veidos IIN 23% likme 31,40 lati un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba ņēmēja daļas 9% likme jeb 13,50 lati.

Vēl 36,14 lati valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā būs jānomaksā darba devējam.

Tādējādi kopējais nodokļa maksājums mēnesī būs 81,04 lati.

Kā ziņots, šāda nodokļa maksājuma ieviešanu neatbalsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, bet Latvijas Darba devēju konfederācija ir gatava priekšlikumu atbalstīt ar nosacījumu, ja atbildīgās institūcijas sniegs detalizētu un skaidru nodokļu piemērošanas kārtību, definīciju par to, kas ir vieglā pasažieru automobiļa izmantošana personīgajām vajadzībām, kā arī ja sociālajiem partneriem un sabiedrībai kopumā tiks skaidroti principi un citi būtiski jautājumi par šo nodokļa iniciatīvu.

Svarīgākais