Arodbiedrība aicina uz protesta akciju par PVN samazināšanu apkurei

Otrdien, 12.februārī plkst. 11.30 pie Ministru kabineta ēkas arodbiedrība LABA rīkos protesta akciju, aicinot Latvijas valsts valdību samazināt PVN likmi siltumapgādei.

Otrdien Ministru kabinets skatīs likumu "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazināt pievienotās vērtības nodokli siltumenerģijai no 12% līdz 5%.

Pirms tam LR Saeima ne vienu vien reizi, vērtējot priekšlikumus grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, noraidīja opozīcijas priekšlikumu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) apkurei. Savukārt Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts jau iepriekš ziņoja, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana siltumenerģijai veicinās gāzes importa pieaugumu, tāpēc tā nav pieļaujama.

Līdz 2009. gadam PVN siltumenerģijai bija 5% apmērā. Taču, sākoties krīzei, valdība sāka neatlaidīgi to kāpināt līdz pat 12%. Turklāt, kopš 2011.gada dabasgāzei tiek piemērots akcīzes nodoklis 12 lati par 1000 m3.

Sākot ar 2009.gada apkures sezonu, no Krievijas piegādātas dabasgāzes cena bija 141 lati par 1000 kubikmetriem, bet pašlaik tās cena sasniegusi 225 latus par 1000 kubikmetriem bez PVN un akcīzes nodokļa. Un lielāko siltumenerģijas tarifa daļu - 82% - veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes tirdzniecības cenas!

Neskatoties uz to, ka šī gada ziema, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nebija tik barga Latvijas iedzīvotāji, daudzi no kuriem atrodas zem nabadzības sliekšņa, ir gandrīz izputināti pēc nesamērojami augstu komunālo rēķinu nomaksas. Runa ir ne tikai par pensionāriem, daudzbērnu ģimenēm un citām mazāk nodrošinātām grupām, bet arī par vienkāršiem ļaudīm, kuri dien dienā mēģina nopelnīt sev iztiku.

Vienīgais veids, kā valsts var palīdzēt savai tautai patiešām grūtajā brīdī, ir atvieglot tās maksājumu nastu, samazinot PVN likmi siltumapgādei no 12% līdz 5%.

Svarīgākais