Apvienojoties "Akselss", "Aparts" un "Dinaz", degvielas cenas reģionos varētu samazināties

Apvienojoties degvielas mazumtirgotājiem SIA "Akselss", SIA "Aparts" un "Dinaz", zīmola īpašniekam SIA "RusLatNafta" samazināsies loģistikas izmaksas, kas varētu ietekmēt arī degvielas cenu, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības prezidents Sergejs Semjonovs.

Viņš uzsver, ka apvienošanās reģioniem varētu nākt tikai par labu, jo degvielas loģistikas izmaksas samazināsies. "Ja agrāk vienā virzienā, piemēram, vajadzēja piegādāt degvielu vienai degvielas uzpildes stacijai (DUS), tad tagad šajā virzienā degvielas mašīna naftas produktus varēs piegādāt četrām un piecām DUS," skaidro eksperts. Līdz ar to loģistikas pašizmaksa kļūšot lētāka. Taču izmaksas samazināšot arī daudzi citi faktori. Piemēram, vienota produkcijas piegāde DUS veikaliem, un tas savukārt ietekmēšot arī degvielas cenu.

"Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka vienam cīnīties degvielas konkurences tirgū ir grūtāk," uzsver Semjonovs. Viņš gan atturas prognozēt, vai šogad gaidāms vēl kāds apvienošanās darījums. "Mazie tirgotāji vadās pēc loģikas - tas viss ir mans un ne ar vienu neapvienošos, taču tie uzņēmēji, kuriem ir vairāk nekā desmit stacijas, jau sāk uz lietām skatīties citādāk. Viņi vērtē piegādes loģistiku, degvielas krājumu uzglabāšanas izmaksas un citus faktorus un problēmas redz citā rakursā," uzsver eksperts. Ja uzņēmējam pieder viena stacija pagastā, tad "tur viņš dzīvo, tur viņam pieved degvielu un problēmu nav, kamēr blakus DUS neuzcels kāds no lielajiem tirgotājiem un radīs saasinātāku konkurenci," uzsver Semjonovs.

Tam, ka apvienotā kompānija pēc staciju skaita varētu iekļūt degvielas tirgotāju trijniekā, principā neesot nekādas nozīmes un degvielas tirgu tas neietekmēšot, uzsvēra Semjonovs.

Kā ziņots, janvāra beigās Konkurences padome (KP) saņēmusi degvielas mazumtirgotāju SIA "Akselss", SIA "Aparts" un "Dinaz" zīmola īpašnieka SIA "RusLatNafta" saīsināto apvienošanās ziņojumu, liecina KP informācija. Apvienojoties šo mazumtirgotāju degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkls sasniegtu 57 stacijas, savukārt patlaban pēc skaita otrs lielākais DUS tīkls Latvijā - 56 stacijas - ir "Neste Oil".

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš jau uzsvēra, ka kompāniju paplašināšanās process ir nepārtraukts, jo savulaik DUS piederējušas vairāk nekā 200 juridisku personu.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes pārvaldes apkopotie rādītāji par akcīzes preču apriti 2012.gada pirmajā ceturksnī, pēc degvielas mazumtirdzniecības pārdošanas datiem "Aparts" ierindota 7.vietā, "Ruslatnafta" - 11.vietā, bet "Akselss" - 13.vietā.

SIA "RusLatNafta" apgrozījums 2011.gadā bijis 14,98 miljoni latu, bet peļņa - 5945 lati, liecina "Firmas.lv" informācija. "RusLatNafta" ir degvielas mazumtirgotājs, kura valdījumā atrodas 25 DUS ar "Dinaz" zīmolu, galvenokārt trijās Latvijas pilsētās - Rīgā, Daugavpilī un Jelgavā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "RusLatNafta" (iepriekšējais nosaukums - "Dinaz Group") reģistrēta 2000.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 20 000 latu, bet kapitāldaļas pieder ASV reģistrētajai "Doriland Investments LLC".

SIA "Aparts" apgrozījums 2011.gadā bija 16,79 miljoni latu, bet peļņa - 12 081 lats. Uzņēmums dibināts 2002.gadā un tā kapitāldaļas 20 000 latu apmērā pilnībā pieder Lielbritānijā reģistrētam uzņēmumam "Blanco Line LLP". "Aparts" arī pieder 25 DUS.

SIA "Akselss" apgrozījums 2011.gadā bija 9,3 miljoni latu, bet peļņa - 245 208 lati. Uzņēmums dibināts 1994.gadā un tā kapitāldaļas 6 792 941 lata apmērā pilnībā pieder Lietuvas uzņēmumam "Luktarna". "Akselss" pieder septiņas automātiskās DUS.

Iepriekš ziņots, ka "Latvijas naftai", janvārī pārņemot "Ziemeļu naftas" 14 stacijas, tagad ir 46 DUS, bet pašmāju kapitāla degvielas tirgotāja "Virši-A" degvielas uzpildes staciju skaits ir sasniedzis 40. Savukārt līderim "Statoil" ir 71 pilna servisa degvielas uzpildes stacija, kā arī sešas automātiskās degvielas uzpildes stacijas, "Neste" - 56 stacijas, bet "Lukoil" - 54 stacijas.

Pēc Valsts ieņēmuma dienesta datiem, pērn pieci lielākie komersanti pēc mazumtirdzniecībā realizētā degvielas apjoma (dati par deviņiem mēnešiem) bija "Statoil", Neste, "Lukoil", "Virši-A " un "Latvijas nafta".

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.