Pētījums: Pievilcīgākie darba devēji ir "Latvijas Valsts meži" un "airBaltic"

Pievilcīgākais darba devējs strādājošo vidū ir "Latvijas Valsts meži", savukārt studentu vidū - "airBaltic Corporation", liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūra TNS 2012.gada beigās strādājošo un studentu vidū veiktais pievilcīgāko darba devēju tēla pētījums.

Pētījuma gaitā tika noskaidrotas, kādas ir strādājošo un topošo speciālistu-studentu ekspektācijas attiecībā uz darba devējiem, kādi ir darba devēju izvēles kritēriji, kā arī identificēts pievilcīgāko darba devēju "Top 50".

Pētījuma rezultāti atklāj, ka algotu darbu strādājošo vidū vienlīdz pievilcīgs ir gan valsts, gan privātais sektors, kamēr topošie speciālisti-studenti priekšroku dod privātajam sektoram. Vairums strādājošo, domājot par nākamo gadu, neapsver iespēju mainīt savu pašreizējo darbu, kas sasaucas ar viņu vēlmi pēc drošības un stabilitātes. Dati liecina, ka vairāk nekā puse studentu paralēli studijām strādā. No tiem aptuveni puse ir atradusi darbu savā specialitātē.

Līdzīgi kā 2011.gada pētījumā, gan strādājošo, gan studentu vidū starp pievilcīgākajām nozarēm ir transports un uzglabāšana. Strādājošo mērķauditorijā starp pievilcīgākajām nozarēm ir arī apstrādes rūpniecība, elektroenerģijas, gāzes, siltuma un ūdens apgāde, kā arī mežsaimniecība un mežizstrāde, kamēr studentu vidū populāras nozares ir arī finanses un apdrošināšana, kā arī apstrādes rūpniecība.

Gan strādājošo, gan studentu vidū svarīgi un pievilcīgus darba devējus raksturojoši kritēriji ir drošs un stabils darbs, uzņēmuma panākumi savā jomā, kā arī uzņēmuma darbība nozarē, kas attīstās. Raksturīgi, ka papildus šiem kritērijiem strādājošiem svarīga ir arī laba uzņēmuma reputācija un tas, ka uzņēmums ir sociāli atbildīgs, kamēr studentiem būtiskas šķiet labas karjeras iespējas un pievilcīga papildu ieguvumu sistēma.

Pētījumā tika noskaidroti pievilcīgākie darba devēji Latvijā, tas ir, tie uzņēmumi, kuros potenciālie darba ņēmēji strādātu vislabprātāk. Aptaujā tika iekļauti "Top 50" lielākie uzņēmumi pēc darbinieku skaita un apgrozījuma no dažādām nozarēm, kā arī tie uzņēmumi, kurus spontāni nosauca paši pētījuma dalībnieki kā pievilcīgākos darba devējus.

Kā uzsver TNS personāla pētījumu eksperte Signe Kaņējeva, uzņēmumi, kuri atzīti kā pievilcīgākie, ir spējuši Latvijas "darba tirgu" pārliecināt, ka tie salīdzinoši ar citiem uzņēmumiem ir teicama vieta, kur strādāt.

Pievilcīgākie darba devēji strādājošo uztverē ir "Latvijas Valsts meži", "Latvenergo", "Latvijas Dzelzceļš", starptautiskā lidosta "Rīga", "Grindeks", "airBaltic Corporation", "Latvijas Gāze" un "NP Foods".

Savukārt studenti par pievilcīgākajiem darba devējiem atzīst "airBaltic Corporation", "Swedbank", starptautisko lidostu "Rīga", "Latvijas Valsts mežus", "SEB banku", "Latvijas Mobilo telefonu", "Ventspils naftu", "Latvenergo", "Lauma Lingerie", "Statoil Fuel&Retail Latvia", "Lattelecom" un "Siemens".

Šos uzņēmumus kā pievilcīgākos ir nosaukuši vismaz 3% Latvijas strādājošo un studentu.

Pētījumu aģentūra TNS 2012.gada novembrī veica regulāro strādājošo ekspektāciju un pievilcīgāko darba devēju tēla pētījumu Latvijā, aptaujājot 446 strādājošos un 650 vadošo Latvijas augstskolu tiesību, ekonomikas un vadības, informācijas tehnoloģiju, dabas un tehnisko zinātņu pēdējo kursu studentus. Pētījuma rezultāti ir reprezentatīvi strādājošo un studentu mērķa grupām. Strādājošo vidū pētījums tika veikts ar telefoninterviju palīdzību, bet studentu vidū - tiešsaistes režīmā.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais