Norādot uz bankrota risku, "Liepājas metalurgs" nolēmis uz laiku pārtraukt maksāt OIK

© Ita Cērmane

Metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" valde pagājušajā nedēļā nolēmusi uz laiku pārtraukt maksāt AS "Latvenergo" obligātā iepirkuma komponenti (OIK), kas darbojas kā atbalsta mehānisms elektrības ražotājiem, šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē informēja "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

"Saprotam, ka tas ir nesmuks gājiens, bet mums nav citas izvēles," teica Terentejvs.

Uzņēmuma galvenā ekonomiste Benita Imbovica atzina, ka augošais OIK maksājums uzņēmumu "tiešām ved uz bankrotu", tāpēc nolemts samaksāt nevis "Latvenergo", bet piegādātājiem. Viņa piebilda, ka radusies vēl viena problēma - bankas nepagarina kredītlīniju.

Ilustrējot ievērojamo OIK ietekmi uz uzņēmuma finansēm, Terentejvs informēja, ka laikā no 2008. līdz 2012.gadam kopumā OIK veidā samaksāti 10,9 miljoni latu, bet 2013.gadā būs jāmaksā vairāk nekā deviņi miljoni latu. "Jums ir jāpiekrīt, ka šis kāpums ir nenormāls," norādīja uzņēmuma vadītājs.

Viņš arī skaidroja, ka OIK maksājumu dēļ nav iespējams palielināt algas darbiniekiem, lai gan tiek runāts, ka tās jāpaaugstina, lai cilvēki nebrauktu prom.

OIK nolemts nemaksāt, kamēr jautājums par OIK tiek atrisināts.

OIK ir viens no maksājumiem, kas elektroenerģijas tirgus klientiem jāsedz līdz ar elektrības cenu un tīklu maksājumu.

Kā ziņots, lielie ražotāji ir aicinājuši pārdalīt OIK maksājumus un samazināt to apjomu eksportējošajiem uzņēmumiem.