Aptauja: Pērn iekārotākais darba devējs bijis "Latvenergo"

Par iekārotāko darba devēju 2012.gadā atzīta AS "Latvenergo", secināts personāla atlases uzņēmuma SIA "WorkingDay Latvia" aptaujā.

Par 2011.gada iekārotāko darba devēju tika atzīta SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT).

Šogad otrs iekārotākais darba devējs ir SIA "Lattelecom", trešais - AS "Swedbank", ceturtais - LMT, piektais - VAS "Latvijas Valsts meži", sestais - SIA "Statoil Latvija", septītais - Latvijas Banka, astotais - AS "Latvijas Gāze", devītais - VAS "Latvijas Dzelzceļš", bet desmitais - AS "Air Baltic Corporation".

2012.gada iekārotāko darba devēju sarakstā būtisku pakāpienu veikusi SIA "Draugiem", pakāpjoties par 28 vietām uz 12.vietu, un SIA "Accenture" Latvijas filiāle, pakāpjoties par 25 vietām un ieņemot 20.vietu. "WorkingDay" to saista ar informācijas tehnoloģiju speciālistu trūkumu darba tirgū, rezultātā darba devējiem ir īpaši jāpiestrādā pie tēla spodrināšanas, lai uzvarētu cīņā par talantīgākajiem šīs jomas speciālistiem.

Aptaujā respondentiem tika uzdots arī jautājums par aplokšņu algām. 2009.gadā un 2010.gadā aplokšņu algu īpatsvars lēni, bet samazinājās. Šogad, atbildot uz jautājumu par aplokšņu algām, respondenti atklāja, ka visu vai daļu algu saņem aploksnē par vienu procentpunktu vairāk nekā pērn. Vislielākais aplokšņu algu īpatsvars atklājās celtniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas nozarē - 33% respondentu norādīja, ka daļu vai visu algu saņem aploksnē.

Atalgojuma līmenis pret iepriekšējo gadu ir pieaudzis vadītājiem un kvalificētiem speciālistiem, bet zemākā līmeņa darbiniekiem tas ir pat nedaudz krities. To varētu skaidrot ar joprojām augsto bezdarba līmeni valstī un kvalificētu speciālistu un vadītāju trūkumu darba tirgū.

Aptauja tika veikta interneta vidē 2012.gada decembrī un 2013.gada janvārī. Tajā piedalījās 2000 respondentu. Šāds pētījums Latvijā norisinās sesto gadu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).