"Swedbank" sagaida lēnāku bezdarba pieaugumu nekā līdz šim

Lai gan bezdarbs vēl palielināsies, tā pieaugums kļūs daudz lēnāks, norāda "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Pēc viņas teiktā, pašlaik nodarbinātība valstī jau ir samazinājusies līdz 2002.gada līmenim, kamēr ekonomiskā aktivitāte ir 2005.gada līmenī.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, gada trešajā ceturksnī kopumā valstī bija nodarbināti 953 900 cilvēki jeb 53,4% no iedzīvotāju kopskaita vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Tajā pašā laikā darba meklētāju īpatsvars bija 18,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Pēc "Swedbank" ekonomistes domām, ekonomikas struktūrai mainoties, samazinoties iedzīvotāju skaitam un sabiedrībai pakāpeniski novecojot, nodarbinātība pārskatāmā nākotnē neatgriezīsies pie 2007.gada līmeņa.

"Tā kā darbaspēku izmaksu samazināšana notikusi, daļēji samazinot slodzi esošajiem darbiniekiem, atsākoties izaugsmei, nodarbinātības pieaugums būs lēns, jo uzņēmumiem nevajadzēs tik daudz pieņemt darbā jaunus cilvēkus," darba tirgu komentē ekonomiste.

Pēc viņas domām, vadoties no tā, ka iekšzemes kopprodukta lielākais kritums jau ir aiz muguras, lielākā korekcija darbinieku skaitā, vismaz privātajā sektorā, jau ir notikusi. Tajā pašā laikā darba tirgus pielāgošanās vēl nav beigusies, jo konkurētspējas ieguvumi līdz šim vēl nav pietiekoši.

"Turpmākā darba tirgus korekcija, visticamāk, notiks uz darba algu samazināšanas rēķina un ražīguma uzlabojumiem. Lai gan tas īpaši neuzlabo situāciju tiem, kas jau zaudējuši darbu, tas ļauj justies mazliet drošāk pašlaik strādājošiem," uzskata eksperte.